Blog Archives

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 ml mleka
  • 90 g płatków owsianych
  • 30 g otrębów owsianych
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Wykonanie:

Płatki owsiane rozdrobnić za pomocą blendera. Dodać do nich otręby i zalać roztopionym masłem oraz mlekiem, wymieszać i odstawić na moment. Dodać do masy cukier, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zagnieść i podzielić na kawałki. Formować małe kulki, które należy spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok. 15 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Muffiny z rabarbarem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 g rabarbaru (pokrojony na kawałki)
  • 250 ml maślanki
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć rozpuszczone masło, jajka i maślankę. Przelać płynne składniki do suchych i wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar i wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe, wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.

Kluski leniwe

Składniki:

  • 250 g białego sera
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki bułki tartej 

 Wykonanie:
Ser rozgnieść widelcem. Połączyć z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej formować wałek, a potem lekko go spłaszczyć. Kroić na małe (ok.2 cm) kluseczki. Leniwe wrzucić do osolonego wrzątku (nie wszystkie naraz) i gotować przez ok. 4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażać do momentu zrumienienia. Gotowe kluski podawać z bułką tartą.

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurty naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 jabłko
  • 3 laski rabarbaru
  • cukier puder

Wykonanie: 

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok. Jajka ubić z cukrem ok 3-4 minut a następnie dodać olej i jogurt. Miksować jeszcze ok. 2 minuty do połączenia składników. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą dodać utarte jabłko i wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Pokaz stołów wielkanocnych

Młodzi kucharze zaprosili dyrekcję, nauczycieli oraz swoich kolegów z klas I na Pokaz Stołów Wielkanocnych. Na stołach nie mogło więc zabraknąć bab, babeczek, serników, jaj pod różną postacią oraz świątecznych wiosennych sałatek – uczniowie przygotowali potrawy, które goszczą na stołach w ich domach podczas Wielkanocy. Uczestnicy spotkania chętnie degustowali potrawy, które przygotowali uczniowie zajęć kulinarnych. Pokaz Stołów to wieloletnia tradycja, którą zapoczątkowała p. Elżbieta Smorczewska. Tegorocznym koordynatorem projektu był p. Szymon Kaśków – nauczyciel zajęć kulinarnych.

Kruche ciasteczka z migdałami i czekoladą

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajo

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, cukier puder oraz zmielone migdały. Następnie dodać masło (pokrojone w kostkę) oraz jajo i zacząć wyrabiać ciasto. Czekoladę drobno pokroić. Dodać do ciasta i wyrabiać. Następnie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka są dosyć miękkie, potem lekko stwardnieją.

Warstwowa sałatka z makaronem

Składniki:

  • około 150 g makaronu świderek
  • 200 g szynki konserwowej
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • pieprz cayenne
  • ostra papryka
  • sól

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórki, jajka oraz szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. W przygotowanym naczyniu warstwami układać składniki: makaron, szynka, ogórek, kukurydza, jajko, przyprawy i majonez, a następnie powtórzyć warstwy od początku. Ilość warstw zależy od wielkości naczynia i upodobań.

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, podsmażyć na oliwie i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać czosnek i podsmażyć. Następnie dodać mrożony szpinak i podsmażać do momentu odparowania wody. Dodać usmażonego kurczaka, pokruszoną mozzarellę oraz ugotowany makaron i całość wymieszać.

Saszetki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • pergamin
  • dratwa

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy. Wrzucić kurczaka i całość wymieszać. Korzenie warzyw obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pociąć pergamin na duże kwadraty (boki na szerokość pergaminu) i wykładać na nie warzywa, mięso i na to kolejna porcja warzyw. Całość zwinąć na zawiązać by powstały saszetki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Makaron z kurczakiem z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz biały
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić czosnek i podsmażyć. Następnie wyciągnąć go z oliwy i na patelnię przełożyć mięso. Smażyć do miękkości. Dodać serek mascarpone i podsmażony wcześniej czosnek. Całość doprawić. Do gotowego sosu przełożyć makaron i dokładnie wymieszać. Przełożyć porcje na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.