Monthly Archives: Wrzesień 2014

Ciasto 3 Bit

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 duże paczki krakersów ( na 4 warstwy)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok. 50 g płatków migdałowych do dekoracji

 Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 2 łyżek masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka, masło i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Formę prostokątną o wymiarach około  35 x 24 cm wyłożyć krakersów. Na krakersy rozsmarować lekko ciepłą 1/2 masy kajmakowej. Wyłożyć drugą warstwę krakersów. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią kolejną warstwę krakersów następnie pozostałą część masy kajmakowej i ostatnią warstwą ciastek.
  3. Ubić śmietanę z żelatyną . Śmietanę wyłożyć na górę i posypać podpalonymi na suchej patelni patkami migdałowymi.
  4. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

 

 

Sphagetti a’la bolognese

Składniki:

  • 50  dag mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 puszki pomidorów
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • makaron nitki do spaghetti

Sposób przygotowania: 

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podduszamy ją do miękkości z odrobiną soli. Gdy cebulka będzie miękka, wówczas dodajemy mięso mielone i lekko podsmażamy. Pomidory z puszki rozdrabniamy. Dodajemy je do mięsa i całość gotujemy przez kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli uznamy, że przydałoby się wzmocnić smak pomidorów i kolor sosu. Następnie dodajemy roztarte ząbki czosnku, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Na dobry początek

Trzy, dwa, jeden…..startujemy! 

 Młodzi gotują! to blog, na którym znajdziecie potrawy wykonane przez uczniów podczas zajęć kulinarnych.  Zaprezentujemy tutaj przepisy na dania smaczne ale i proste, dania które nie wymagają wielkiego nakładu pracy i przygotujecie je w krótkim czasie. Nad całością czuwać będzie nauczyciel zajęć technicznych, Pani Elżbieta Smorczewska, która zaraziła uczniów pasją do gotowania!

Zapraszamy…ze smakiem!