Monthly Archives: Październik 2014

Czekoladowe babeczki na każdą okazję

Składniki (na 12 babeczek):

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka

 Opcjonalnie: bakalie, owoce sezonowe, słodycze. Nasze babeczki były z gorzką czekoladą…mniam! :)

Wykonanie:

Suche i mokre składniki łączymy w oddzielnych miskach. Następnie do mokrych dodajemy suche oczywiście składniki i pokrojoną w dorodną kostkę czekoladę .  Powstałe ciasto wlewamy do papilotek na babeczek i pieczemy ok. 15-20 min. w temperaturze 180 0 C. Nie ma możliwości aby babeczki z naszego przepisu nie wyszły. Rozeszły się w oku mgnieniu!

Kluski śląskie

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (ilość w zależności od potrzeb)
  •  jajko
  • sól
  • mąka ziemniaczana
  • sos pieczeniowy  (my użyliśmy gotowego ale najlepiej smakuje zrobiony własnoręcznie – domowym, tradycyjnym sposobem)

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami. Musi ona być jednak ciepła żeby dobrze połączyły się wszystkie składniki. Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną.  Lekko solimy, dodajemy jedno jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.

Na osoloną gotującą się wodę wrzucamy kluseczki. Woda teraz ma leciutko się gotować. Jeśli kluski opadną na dno trzeba je lekko podnieść łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 3-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch (najlepiej jest wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest ugotowana).

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 200 g startego sera żółtego
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Ponadto: jajo, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.
I oczywiście naleśniki  - przepis znajdziecie na naszym blogu TUTAJ :)

Wykonanie:

Zaczynamy od usmażenia naleśników. Można zawinąć je w folię aluminiową i odstawić na czas przyrządzenia farszu – zmiękną i łatwiej się je zwinie. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. To samo robimy z pokrojoną w drobną kostkę  cebulą.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem – pamiętając o tym, że farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Przestudzone pieczarki mieszamy ze startym serem. Porcje gotowego farszu kładziemy na naleśnika i zwijamy w dowolny sposób. Gotowe zwinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.

Sałatka owocowa

Nie ma nic bardziej prostszego i zdrowego jak sałatka owocowa.To idealny sposób na przygotowanie szybkiego, smacznego i zdrowego deseru czy  podwieczorku . Na jesienne dni ta bomba witaminowa będzie jak znalazł! :) Do przygotowania sałatki można użyć swoich ulubionych owoców – sezonowych bądź konserwowanych, w zależności od sezonu.

 Składniki:

  •  kilka jasnych winogron
  • 1 gruszka
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • ananas z puszki

 Można wzbogacić smak 1 łyżką miodu i 1 łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie:

Wszystkie owoce umyć i pozostawić chwile na ręczniku lub na sicie do odsączenia wody. Umyte i suche owoce obieramy ze skórki (w zależności od rodzaju owoców). Twarde owoce kroimy na średniej wielkości kostki, winogron na pół, natomiast banana na plastry. Wszystkie pokrojone owoce mieszamy, dodajemy miód, sok z cytryny i co… i ZAJADAMY! :)

Racuchy

Zapraszamy do przygotowania racuchów – pysznych, złocistych placuszków z jabłkami.

Składniki:

  • duży naturalny jogurt
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Do jogurtu dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli ,cukier waniliowy, łyżeczkę sody i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy starte jabłka, ponownie mieszamy i gotowe. :)
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z cukrem pudrem lub według uznania.

Nasze wyszły znakomicie – szybko zniknęły z talerza!

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne danie, które możemy zjeść na obiad czy  podwieczorek.

Składniki na 2 placki (tortille) – my użyliśmy gotowych placków:

  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól bądź inne przyprawy (do smaku)
  • woda

 Pozostałe składniki:

  • ok. 250g piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • przyprawa gyros i inne przyprawy
  • pomidor
  • ogórek świeży może być też konserwowy
  • sałata lodowa
  • ketchup

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek

Wykonanie:

Wszystkie składniki do przygotowania placków połączyć w misce. Wlać tyle wody żeby ciasto było zwarte. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i zostawić na trochę żeby „odpoczęło” i później lepiej się wałkowało. Dość cienko rozwałkować ciasto .Piec placki z obu stron na mocno rozgrzanej i suchej patelni.

Warzywa umyć i pokroić.  Kurczaka pokroić w małe podłużne kawałki, przyprawić i podsmażyć na patelni. Sos zrobić z jogurtu, czosnku i majonezu. Placki posmarować sosem, wyłożyć mięso, warzywa, polać ketchupem i dość ciasno zwinąć. Gotową tortille najlepiej owinąć folią aluminiową. Można podawać na ciepło lub na zimno jako zakąska.

Naleśniki

Naleśniki to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do wykonania posiłków.
Można je podawać zarówno na słodko – z owocami, konfiturami, kremem czekoladowym, masą krówkową, oprószone cukrem pudem bądź też na wytrawnie np. w postaci krokietów.

Przepis podstawowy

 Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
  • 200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajka. Całość roztrzepuję rózgą lub mikserem, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewamy olej.  Mieszam wszystko aż składniki dokładnie się połączą.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, wlewamy wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju po usmażeniu jednego czy dwóch naleśników (w zależności od patelni na jakiej smażymy naleśniki).

Nasze były w dwóch odsłonach – z domową konfiturą morelową i z jagodami. Wszystkim bardzo smakowały, były cienkie, delikatne no i oczywiście pyszne! :)

Pieczone jabłka

To smak i zapach , który powinien utkwić w naszej pamięci na zawsze.
Pyszne i dietetyczne!

My dziś nasze jabłka wypełniliśmy nadzieniem 1.

Składniki: 

  • 3 jabłka ( dowolna ilość)

Nadzienie 1

  • 3 obrane i starte jabłka
  • ½  szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Nadzienie 2

  • łyżka miodu
  • 3 orzechy włoskie
  • łyżka płatków migdałowych
  • garść rodzynek
  • szczypta cynamonu

Nadzienie 3

  • duża łyżka dżemu wiśniowego 
  • mała garść suszonej  żurawiny
  • 2 drobno pokruszone orzechy włoskie
  • łyżka pokruszonych płatków migdałowych

Wykonanie:

Jabłka wymyć, wytrzeć i wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować farsz do wypełnienia jabłek: wybierając pierwsza wersję:  jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z  cukrem i cynamonem. Kolejne wersje: orzechy drobno pokruszyć, namoczone we wrzątku rodzynki odsączyć i dodać do orzechów, pokruszyć płatki migdałowe, dodać szczyptę cynamonu i wszystko połączyć z dużą łyżką miodu. Powstałą bakaliową mieszanką wypełnić jabłka. Ułożyć je na formę do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać  na ciepło.

Jabłecznik na kruchym cieście

Sezon na dania z jabłek uważamy za rozpoczęty!

Na początku proponujemy tradycyjny jabłecznik – na kruchym cieście i z najlepszych polskich jabłek! Rozchodzący się po szkole zapach, przyciągał dziś wielu smakoszy tego wypieku.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kostka margaryny ( w temp. pokojowej)
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

W misce z margaryny, mąki, cukru, 1 jajka i proszku zrobić kruszonkę, dodać śmietanę i w miarę szybko zagnieść ciasto (musimy pamiętać, że kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania – to tak na marginesie :) ). Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nim formę (wyścieloną papierem do pieczenia). Na ciasto dajemy wcześniej obrane, starte na tarce, dobrze odciśnięte jabłka i posypujemy je cynamonem. Na jabłka wykładamy drugie ciasto. W szklance roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta, dzięki temu będzie rumiane. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Wierzch po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Domowy podwieczorek

Zapraszamy na tradycyjne desery – budyń i kisiel. Proste, szybkie w wykonaniu i pyszne!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Wykonanie:

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część wymieszać z obiema mąkami i żółtkiem. Wlać do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień do minimum. Ciągle mieszając doprowadzić budyń do wrzenia, ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Przelać do pucharków. Można podać z dowolnym syropem lub owocami. My podaliśmy z wiśniami.

Składniki:

  • 25 dag świeżych lub mrożonych owoców (my daliśmy wiśnie)
  • 2 szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Resztę wody zagotować z owocami i cukrem. Po 1-2 minutach gotowania zmniejszyć ogień do minimum i powoli, ciągle mieszając, wlewać rozprowadzoną mąkę. Gotować kolejne 1-2 minuty, stale mieszając, żeby nie powstały grudki. Podawać z owocami lub dodatkowo z bitą śmietaną.