Monthly Archives: Listopad 2014

Tosty

Składniki:

  • 1 chleb tostowy
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 7 sztuk dużych pieczarek
  • szynka lub ulubiona wędlina
  • ketchup

Wykonanie:

Chleba rozkładamy na blacie, podwójne kromki. Na jednej kromce kładziemy ser, pokrojone i podsmażone pieczarki, wędlinę i przykrywamy drugą  kromką. Wkładamy do tostera. Jemy ciepłe z ketchupem.

Ciasto jogurtowe

To jedno z najprostszych ciast jakie znamy. Do przepisu podstawowego możecie dodawać to, co lubicie np. owoce, bakalie. Można je polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zrobić kruszonkę.

Składniki (miarką produktów jest kubeczek od wykorzystanego jogurtu naturalnego)

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g)
  • 3 kubeczki  mąki pszennej
  • 1,5 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy łyżka do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obtoczonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 40-45 minut (gdy jogurt był rzadki, może być dłużej). Pieczemy na złoty kolor, najlepiej po upływie planowanego czasu sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe).

Prawda, że proste?! :) A do tego jakie smaczne. Zapach ciasta zwabił dziś do nas wielu smakoszy!

Sałatka gyros

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • papryka żółta i czerwona
  • przyprawa do gyrosa
  • ogórki konserwowe
  • cebula
  • ketchup
  • puszka kukurydzy
  • majonez

 Wykonanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilości oleju, wsypać całą torebkę przyprawy do grosa wymieszać. Przestudzone mięso przełożyć do naczynia najlepiej przezroczystego (wszystkie składniki najlepiej układać warstwowo). Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę i wysypać na mięso. Następnie kroimy cebulkę również w kosteczkę i wysypujemy na ogórki. Całość pokrywamy ketchupem i wysypujemy kukurydzę, na którą dajemy majonez. Kolejną warstwą będzie kapusta pekińska wcześniej pokrojona w cieniutkie paseczki doprawiana solą, pieprzem odrobiną cukru i strapiona sokiem z cytryny. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kosteczkę i posypujemy wierzch naszej sałatki gyros .

My, aby nasza sałatka szybciej się „przegryzła”, wszystkie składniki wymieszaliśmy. Pomimo wszystko prezentowała się apetycznie! :)

Faworki

Dzisiaj przedstawiamy przepis na chruściki – smakowite i łatwe w przygotowaniu!

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli 
  • 50 g masła (3 – 4 łyżki)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • cukier puder do posypania gotowych faworków

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek. Dodać sól, cukier, następnie żółtka i spirytus. Mieszając widelcem wlać śmietanę. Ciasto wyrobić dobrze ręką. Aby  surowe ciasto było jednolite i elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków należy je uderzać wałkiem rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Następnie podzielić ciasto na 3-4 części i  rozwałkowywać jak najcieniej. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Domowe hamburgery

Składniki (na 6 sztuk):

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 6 sztuk bułek do hamburgerów
  • sałata karbowana
  • pomidor
  • ser żółty
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ketchup 
  • przyprawy
  • ¼ szklanki wody

Wykonanie:

Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną w kosteczkę cebulę, jajko i wodę. Doprawiamy solą i pieprzem . Wszystko dokładnie mieszamy i formułujemy  kotlety w kształcie koła (odpowiednio do wielkości bułki). Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy, na sam koniec smażenia na kotleta kładziemy plaster żółtego sera aby lekko się stopił.

W międzyczasie podgrzewamy w piekarniku bułkę przekrojoną na pół, po czym układamy: sałatę, kotlet z serem, ketchup, cebulę pokrojoną w krążki, plaster pomidora.

Sakiewki z nadzieniem

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz – czyli dajesz co masz! :)

My do naszych saszetek, farsz zrobiliśmy z podsmażonych pieczarek, z gotowanej szynki oraz żółtego sera. Wszystko wymieszaliśmy i przyprawiliśmy solą oraz pieprzem i … już!!! :)

Wykonanie:

Z drożdży, 1/3 szklanki wody, 6 łyżek mąki robimy zaczyn, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinien podwoić swoją objętość). Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, sól, dodajemy zaczyn, wodę i olej i wyrabiamy ciasto. Wykładamy ciasto na stolnicę, wałkujemy placek i wycinamy z niego kwadraty, na które wykładamy farsz i skleimy ze sobą wszystkie rogi. Gotowe saszetki wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 min w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Ciasto Rafaello

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób ciasto Rafaello – na herbatnikach bez pieczenia!

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 25 dag masła
  • 25 dag kokosu
  • herbatniki (3 duże opakowania)

Wykonanie:

 W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone żółtka. Gotujemy budyń. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń oraz kokos.

Na desce lub w blaszce rozkładamy folię, na niej układamy herbatniki,  na to masę (mają być 4 takie warstwy). Na wierzchu powinien znajdować się krem posypany kokosem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

Ciasto jest najlepsze po kilku godzinach, gdy herbatniki zmiękną.

Sałatka z makaronem

Składniki:

  •  25 dag dowolnego kształty makaronu
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 20 dag szynki gotowanej
  • kukurydza konserwowa

 Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Szynkę można kroić w cieniutkie paseczki lub w mniejszą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z 2 łyżkami majonezu, przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto z owocami

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • słodka śmietanka (30% lub 36%)
  • owoce (my  użyliśmy jabłek, gruszek i bananów)

Wykonanie:

Białka z ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do gotowej masy stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 35 min w 180 o

Po ostudzeniu, biszkopt przecinamy na pół. Dolną część smarujemy  ubitą na sztywno śmietaną 30 lub 36 procentową. Następnie układamy dowolne owoce i przykrywamy drugą połówką biszkopty, lekko przyciskamy. Wierzch ciasta dekorujemy odrobiną śmietany i owocami.

 

Rogaliki z makiem

11 listopada to dzień św. Marcina. A skoro św. Marcin to i rogale! Żeby tradycji stało się zadość, dziś podjęliśmy próbę zrobienia rogalików z makiem. Efekty zobaczyć można na zdjęciach. :)

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kostki drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  ½ kg mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 margaryna

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z zimnym mlekiem. Wszystkie składniki połączyć. Zagnieść ciasto, dodać drożdże i ponownie zagnieść. Włożyć do lodówki  na 1 godzinkę. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wyłożyć masę makową (użyliśmy gotowej)  lub marmoladę, zwinąć rogale zaczynając od najszerszej części. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach.