Monthly Archives: Grudzień 2014

Uszka

Na ostatnich zajęciach przed Świętami, królowały uszka. W pełni poczuliśmy już klimat zbliżającej się Wigilii. Jest to także ostatni w tym roku, wpis na naszym blogu. Pora więc na krótkie życzenia.

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, życzymy zdrowia i spokoju oraz smacznych chwil przy stole w gronie najbliższych. I oczywiście….kulinarnych eksperymentów! 

Składniki:

Farsz

  • 20 dag pieczarek lub suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła lub oleju lnianego
  • sól i drobno zmielony pieprz

Ciasto pierogowe (najlepsze)

  • 300 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 30 g masła

Wykonanie:

Ciasto pierogowe:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie nastawić grzyby na uszka i przygotować farsz.

Farsz :
Cebulę posiekać w malutką kosteczkę, włożyć na patelnię z dodatkiem masła lub oleju i zeszklić nie rumieniąc przez około 5-6 minut, co chwilę mieszając. Ostudzić. Ugotowane grzyby dokładnie ostudzić, następnie przecedzić. Grzyby drobno posiekać. Dodać ostudzoną cebulkę i wymieszać. Przy opcji z pieczarkami – pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, odparować. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać ostudzoną cebulkę i wymieszać. Farsz jest już gotowy.

Lepimy uszka:

Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 2 mm), podsypując stolnicę i wałek mąką. Małą szklaneczką (literatką)  o średnicy 4-5 cm wycinać kółka, na środek nakładać po 1/3 łyżeczki farszu. Placek złożyć na pół z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce tworząc jakby pierścionek – najlepiej zawinąć sobie pierożka wokół wskazującego palca i zlepić końce. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie ok. 3-5 minut. Podawać z barszczem czerwonym.

Ekspresowe pierniczki

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 mały kubek kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 przyprawa piernikowa
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 pomarańcza i cukier puder – na lukier

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dodać do miski, wymieszać łyżką i zagnieść dokładnie ciasto. Wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na placki ok. 1 cm grubości i wykrawać ulubione kształty. My z gwiazdek o różnej wielkości zrobiliśmy choinkę. Pierniczki można polukrować (3 łyżki cukru pudru, sok z ¼ pomarańczy).

Azjatyckie pierożki

Chrupiące pierożki – doskonałe na sylwestrowy bufet! Doskonałe na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

 Farsz:

  •  20 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wałkować na bardzo cieniutkie placki. Z ciasta wykrawać krążki lub kwadraty, w zależności jaki kształt i wielkość chcemy otrzymać.

Farsz: Pieczarki umyć lub obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę posiekać na drobniutką kostkę i zeszklić na oleju. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu dobrze połączyć.

Zimnym farszem nadziewać ciasto, pamiętając  żeby brzegi ciasta były dobrze zlepione (dla ułatwienia brzeg ciasta posmarować wodą). Gotowe pierożki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Sałatka z tortellini

Składniki:

  •  20 dag szynki gotowanej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 1 opakowanie tortellini
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory i szynkę pokroić w średniej wielkości kostkę . Wszystkie składniki wrzucić do miski. Wymieszać z majonezem i przyprawami.

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i ugotować do miękkości, przestudzoną pokroić w średnią kostkę. Wymieszać z kukurydzą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majonezem, przyprawić do smaku. I gotowe!

 

Piernik „na szybko”

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa piernikowa

Wszystkie wyżej wymienione składniki dobrze wymieszać i dodać:

  • 1 szklankę mleka
  • 3 całe jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 słoiczek dżemu lub marmolady

Wykonanie:

Wszystko raz jeszcze starannie wymieszać. Ciasto  wylać na większą keksówkę lub mniejszą blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40-50 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Pierniczki

Pierniczki jak marzenie. Pachnące świętami i choinką.

(do długiego przechowywania)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

 Dzień przed pieczeniem:

 Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

 W dniu pieczenia:

 Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem.

Pierogi ruskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g tłustego twarogu
  • 3 cebule
  • do smażenia tłuszcz
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 żółtka

Wykonanie:

Farsz:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Dwie drobno pokrojone cebule zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj żółtka, olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi.

Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.  1 cebulę drobno  pokrój i podsmaż na patelni z tłuszczem na złoty kolor, polej nią pierogi.

Wafle z nutellą lub masą kakaową

Opcja 1

  •  1- 2 paczki wafli
  • 1 duży słoik nu telli

Wykonanie:

Pierwszy wafel smarujemy masą, przykrywamy suchym waflem i tak na przemian do momentu wykorzystania składników.

Opcja 2

  • 1 opakowanie wafli tortowych
  • 1 margaryna 
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (lub mniej według uznania)
  • 2 lub 3 łyżeczki kakao
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Wykonanie:

Margarynę, wodę i cukier umieszczamy w garnku i na małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodajemy kakao dalej mieszając. Zdejmujemy i delikatnie studzimy. Gdy masa przestygnie dodajemy przesiane przez sitko mleko w proszku i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Czekamy aż masa zgęstnieje, tak aby można ją było swobodnie rozprowadzić. Przekładamy wafle.

Gotowe wafle, te z nutellą czy ten z masą kakaową wkładamy do sreberka (tego, w którym je kupiliśmy) lub folii spożywczej i kładziemy na nich np. pusty garnek by się dobrze skleiły i namiękły.  Wafle najlepiej serwować następnego dnia. Proponujemy pokroić w trójkąciki!

Sałatka z fetą

Dziś hitem dnia okazała się bardzo smaczna, zdrowa a do tego szybka w wykonaniu sałatka z fetą.

Musicie spróbować!!!

Składniki:

  • mix sałat (najlepiej z roszponką)
  • czerwona surowa papryka
  • kukurydza z puszki
  • ser feta
  • kilka orzechów włoskich
  • czerwona cebula
  • wskazane pomidorki koktajlowe
  • sos musztardowo-miodowy

 Sos :

  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki musztardy dijon 
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka przegotowanej zimnej wody
  • 3 krople octu balsamicznego (nie jest konieczne)

Wykonanie sosu: składniki wymieszać w miseczce i gotowe :)

Wykonanie:

Sałatę wyłożyć do szklanego naczynia. Paprykę umyć i pokroić w drobna kostkę, cebulę w bardzo cieniutkie półksiężyce, kukurydzę odsączyć z wody. Ser feta starannie pokroić w równą ok. 1 cm kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wyłożyć na sałatę polać sosem i delikatnie przemieszać. Sałatka najlepiej smakuje z zapieczoną bagietką.