Monthly Archives: Styczeń 2015

Pomysł na zimne przekąski

Koreczki

Koreczki możemy robić tak naprawdę ze wszystkiego, na co mamy ochotę. Warto przy wymyślaniu nowych smaków i połączeń kierować się nie tylko wyglądem poszczególnych składników, ale ich odpowiednim dobieraniem. My dziś połączyliśmy żółty ser, kabanosy, ogórki korniszone.

A co można jeszcze użyć do zrobienia koreczków, żeby zaskoczyć gości? Nasze typy to: mała kukurydza marynowana, wiśnie, mirabelki, marynowany czosnek, ostre papryczki, brukselka, malutkie pulpeciki, melon, krewetki. Gotowe koreczki można nabić i podać na połówce jabłka, tworząc tym samym kolorowe jeżyki.

Bagietki

Małe, praktycznie na raz, kanapki, które pięknie będą wyglądały na talerzu i na pewno przypadną do gustu naszym kubkom smakowym. Bagietka pokrojona na skos (podpieczona) to świetny sposób na szybką przekąskę. Tworzymy je według własnego uznania; żółty ser lub mozzarella, szynka, pomidor, kawałek sałaty, majonez – to praktycznie nieograniczone pole możliwości!

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
  • 100 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki, posiekane orzechy, żurawina, migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200g. – dwie, trzy duże garście
  • cukier  (zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 12 minut.

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • ciasto francuskie – gotowe ciasto do kupienia w każdym markecie 
  • szpinak
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Z  ciasta francuskiego kroimy prostokąty (wielkość według uznania), nacinamy w następujący sposób:  z każdej strony prostokąta, wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 5 nacięć, w odstępach co 1,5-2 cm. Na nieprzeciętym środku kładziemy przyprawione mięso i szpinak z serem, z wcześniej przeciętych pasów ciasta zaplatamy warkocz, który smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut pieczemy na złoty kolor.

Placek a’la węgierski

Składniki na placek ziemniaczany:

  • 4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

 Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać także jajko, mąkę i przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na rozgrzanym oleju, smażyć dość duże i grube placki.

Sos gulaszowy:

  •  1/2 kg mięsa wieprzowego (np. mięso z łopatki) – my użyliśmy drobiowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu i soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże papryki
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ewentualnie pieczarki

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Do mięsa dodać obraną i drobno posiekaną cebulę, przesmażyć pod koniec dodając posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie przełożyć obsmażone mięso z cebulą do rondla, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Paprykę pokroić w kostkę dodać do mięsa. Dusić dotąd, aż papryka zmięknie. Na koniec dodać do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos zredukować, czyli dusić w rondlu bez przykrycia lub zagęścić mąką.

 Teraz wystarczy tylko przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. 

Polenta z twarożkiem czosnkowym

Składniki na polente:

  • 200 g kaszki kukurydzianej
  • 1 i ½ litra wody
  • sól

Wykonanie:

Na osolony wrzątek wsypać kaszkę, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min. często mieszając. Jeśli kaszka zacznie tężeć, wlać nieco wrzątku. Jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek garnka. Wylać polente na zmoczoną deskę. Delikatnie rozwałkować na grubość ok. 1- 2 cm. Po ostudzeniu okrągłą foremką wycinać krążki.

 

Składniki na twarożek:

  • 200 g twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • chili
  • sól 
  • pieprz
  • koperek

Wykonanie: 

Twaróg dobrze rozetrzeć widelcem, dodać posiekany koperek i resztę składników. Wszystko połączyć w jednolitą masę. Na gotowe krążki polenty nałożyć przygotowany twaróg i złożyć na pół. Można pokroić w paski według uznania. Ozdobić koperkiem.