Monthly Archives: Luty 2015

Jabłecznik z kruszonką

Składniki na ciasto na małą blaszkę:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 150 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo na kruszonkę:

  •  50 g margaryny
  • 3-4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, jajkiem, margaryną, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy ok. 1/2 godziny. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obieramy jabłka, ścieramy na tarce i dusimy na patelni z kilkoma łyżkami wody lub kroimy w cieniutkie talarki bezpośrednio na surowe cisto. Do jabłek dodajemy  cynamon. Jeśli wybieramy opcje z jabłkami duszonymi to schładzamy je do temperatury pokojowej.

Ciasta rozkładamy lub rozwałkowujemy na spód blachy. Jabłka układamy na cieście i posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Jabłecznik pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Makaron z warzywami i kurczakiem

Składniki:

  • 400 g ulubionego makaronu (my użyliśmy nitki do spaghetti)
  • pierś z kurczaka
  • warzywa: 2 marchewki, fasola zielona ,szparagowa, cukinia , brokuł (można dodać białą kapustę, paprykę według uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone w słupki warzywa i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Dusimy pod przykryciem ok. 7 min. W tym czasie kurczaka kroimy w drobne kawałki (najlepiej w paseczki), przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy kilka minut na patelni. Wszyskie składniki mieszamy z makaronem.

 Pysznie, szybko, zdrowo i kolorowo!

Nuggetsy z kurczaka + surówka

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki bułki tartej 
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

Do podania:

  • sos salsa
  • sos czosnkowy
  • surówka

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w na dowolną wielkość i kształt (nasze były w paski). Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie panierujemy kawałki kurczaka w bułce tartej i płatkach, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na patelni aż mięso ładnie się zarumieni. Usmażone kąski osączam na ręcznikach papierowych. Nuggetsy podajemy na ciepło z ulubionym sosem i surówką.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  •  1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 1-2 łyżki majonezy
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę i paprykę pokroić w cienkie paski, dodać odsączoną kukurydzę, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatka makaronowa

Składniki:

  •  ½ paczki makaronu –kokardki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeży ogórek
  • koperek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Makaron ugotować, ostudzić. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Jajecznica na boczku

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 10 dag boczku
  • 1 pomidor
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

Na  patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek,  do niego  wlać wcześniej rozbite i lekko roztrzepane jajka. Na koniec smażenia jajecznicy dodać kostki pomidora. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 400 g makaronu ( świderki, rurki)
  • 450 g szpinaku mrożonego 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie:

Cebule  drobno posiekaną wraz z piersią z kurczaka (pokrojoną w kosteczkę) smażymy na oleju i przyprawiamy, odstawiamy.  Następnie na patelni dusimy szpinak,  przyprawiamy do smaku dodajemy do mięsa. Gotujemy makaron. Usmażonego kurczaka, szpinak wrzucamy do ugotowanego makaronu i mieszamy. Podajemy na ciepło. Na koniec można posypać startym żółtym serem.

Belgijskie faworki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (po 250 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 125 ml mleka
  • olej lub smalec do smażenia (ok. 700 ml)

Wykonanie:

Mąkę łączymy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Przykrywamy ściereczką na 5 minut. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm a następnie kroimy je na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pasy ciasta kroimy pod kątem w taki sposób, by powstały romby. Ciasto wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy krótko, tylko do chwili lekkiego zarumienienia, a po wyjęciu z tłuszczu układamy je na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Pączki z ziemniaków

W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączka! My przedstawiamy przepis na nietypowe – z ziemniakami!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych, uduszonych, ciepłych)
  • 4 jajka
  • 10 dag drożdży
  • ½ roztopionej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • marmolada do nadzienia

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy pączki, odstawiamy na ok. 5-10 minut w ciepłe miejsce. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Muffiny

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 2 jaja
  • 90 g cukru
  • 25 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody i soli
Wykonanie:
Margarynę utrzeć, dalej ucierając dodać jajka i cukier. Następnie dodać resztę składników i utrzeć na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do 2/3 wysokości), piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe babeczki można polać polewą, posypać startą czekoladą lub polać lukrem i posypać bakaliami.

Ciasto z kruszonką

Składniki na ciasto:

  •  1 szklanka cukru
  • 3 całe jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 1 budyń (na koniec)
Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 6 łyżek mąki
Wykonanie:
Ciasto – wszystkie składniki razem połączyć,  wyłożyć na blaszkę, ewentualnie posypać owocami.
Kruszonka – składniki lekko zagnieść, posypać wierzch ciasta.
Piec ok. 30 – 40 min. w temperaturze 180 stopni.