Monthly Archives: Marzec 2015

II Pokaz stołów wielkanocnych

II edycja Pokazu stołów wielkanocnych za nami! Na stołach zagościły świąteczne potrawy, m.in.: baby i babeczki, sałatki, żur oraz jajka w różnych postaciach. Nie mogło zabraknąć również wielkanocnych akcentów dekoracyjnych! Mamy nadzieję, że Pokaz stołów wielkanocnych stanie się wspaniałą tradycją naszej szkoły! A tymczasem, z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych, wszystkim czytelnikom naszego bloga życzymy dużo uśmiechu i ciepła oraz wielu okazji do eksperymentowania w kuchni! Smacznego święconego!

Babka bananowa

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki! My proponujemy połączenie tradycji z nowymi smakami – babkę bananową!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Wykonanie:

Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i z sodą oczyszczoną.
Do większej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy do tego partiami mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Ciasto przekładamy do formy na babę,  wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Żurek z kiełbasą

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  •  1 marchew
  • 1 pietruszka
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • kilka ziaren pieprzu 
  • 2 listki laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 500 ml żurku (zakwasu z mąki żytniej) 
  • do podania: ugotowane jajka

Wykonanie:

Do gotującej wody wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, gałązkę natki pietruszki, nieobraną opłukaną cebulę, nieobrany czosnek, przyprawy. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać biała kiełbasę i gotować kolejne 10 minut. Odstawić na 10-15 minut. Dodać majeranek i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.Dodać żurek (przed użyciem dokładnie wymieszać) i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem.

Rolada szpinakowo-serowa

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g)
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  4 jajka
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  2 serki Almette śmietankowe
  •  świeży koperek
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła 
  •  sól 
  • pieprz

(Najlepiej smakuje jeśli na serek wyłożymy cienką warstwę  wędzonego łososia).

Wykonanie:

Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Po wystudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 min. Po upieczeniu, lekko ciepły placek szpinakowy zawijamy w ręcznik jak roladę, odstawiamy na ok 20 min. Do miski wkładamy serki, posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy serkiem (układamy łososia) i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • ok. 250 g dobrej kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • ¼ główki kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • pieprz w ziarnach
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • majeranek 
  • tymianek
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki obierać i pokroić w drobną kostkę, podobnie z papryką, posiekać czosnek i cebulę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Kapustę zszatkować na drobno. W średnim garnku podsmażyć na rozgrzanym oleju cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać kiełbasę i podsmażyć razem przez 2-3 minuty. Dodać resztę składników. W międzyczasie dodać dużą szczyptę soli, po solidnej szczypcie słodkiej i ostrej papryki, majeranku i tymianku, 2 listki laurowe i po 2-3 kuleczki ziela angielskiego i pieprzu. Od czasu do czasu mieszając, gotować aż do miękkości ziemniaków. Większość wody powinna się sama wygotować, reszta wraz ze skrobią z ziemniaków stworzy gęsty, aromatyczny sos. Gdyby jednak okazało się, że danie jest zbyt wodniste, można zagęścić je odrobiną mąki.

Lista składników jest swojego rodzaju bazą do dowolnej modyfikacji. Można dodać pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, pomidora, pieczarki czy też inne ulubione składniki.

Kruche różyczki

Składniki:

  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • dodatkowo słoik marmolady

 Wykonanie:

Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3 mm i wykrawać kółka (najlepiej od literatki). Pięć krążków ciasta ułożyć w szeregu by ich brzegi lekko na siebie nachodziły. Łączenia posmarować białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wyłożyć marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki, płatki lekko rozchylić, formując tym samym kwiatka. Różyczki przełożyć na blaszkę i piec ok. 15 minut.

Medaliony

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać vegetę oraz paprykę i dokładnie wymieszać. Szczelnie zakryć i wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie do mięsa dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, masę mięsną nakładać łyżką  i smażyć tak jak placki ziemniaczane.

Cynamonki – szybkie ciasteczka maślane

Składniki:

  •  200 g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto, formować rulonik o średnicy 2 cm . Kroić równe kawałki o grubości ok. 1 cm. Formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem  lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Następnie spłaszczyć lekko widelcem. Piec ok 15 min w 180 st.

Ślimaczki

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 cukier waniliowy
  • dżem lub marmolada
  • 3 jajka

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, dodać jajka i roztopioną margarynę . W ciepłym  mleku  rozrobić drożdże, dodać do mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na kilka kawałków, wałkować cienkie placki . Każdy posmarować marmoladą, zwinąć w ruloniki a następnie ciąć na paski ok. 2 cm. Od razu układać na blaszce i piec na złoty kolor.

Snickers

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ½  szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 margaryna

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieć w misce i podzielić na dwie równe części. Jedną upiec z orzechami, a drugą bez niczego. Piec ok. 15-20 min na złoty kolor.

Orzechy:

  • 30 dag  rozdrobnionych orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Wszystko razem podsmażyć i gorące wyłożyć na jeden surowy placek.

 Masa:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ litra mleka
  • po 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • ½ kostki margaryny

Wykonanie:

W 1 szklance mleka rozprowadzić mąki, resztę składników zagotować z pozostałym mleku. Na gotujące mleko wlać budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na upieczony placek bez niczego i przykryć tym z orzechami,  zygzakowo polać  polewą.