Monthly Archives: Kwiecień 2015

Ciastka z ciastka francuskiego z budyniem i owocami

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • około 20 dag. dowolnych owoców
  • 1 żółtko 
  • 1 jajko
  • 1/2 litra mleka

Wykonanie:

Ugotować budyń z żółtkiem według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Owoce umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów, połączyć w pary. W jednym z każdej pary wyciąć dowolny kształt, u nas był to kwadrat, posmarować jajkiem i połączyć dwa kwadraty razem. Piec około 15 min. na złoty kolor. Po ostudzeniu widelcem ponakłuwać środek, włożyć budyń i udekorować owocami.

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki:

  • ulubiony rodzaj makaronu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • przecier pomidorowy z kartonu (lub puszka pomidorów, a w sezonie świeże pomidory)
  • szczypta cukru
  • sól 
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bazylia
  • opcjonalnie – papryka i oliwki

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, należy  poczekać, aż zacznie unosić się czosnkowy aromat (ale nie za długo, czosnek szybko się przypala i gorzknieje – wtedy jest do wyrzucenia!). Wlać przecier pomidorowy, dodać sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Można dodać paprykę i oliwki. Pod sam koniec gotowania dodać bazylię, najsmaczniejsza jest świeża. Podawać z makaronem.

Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków żółtego sera
  • ketchup
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

Ciasto rozwijamy na blacie. Smarujemy ketchupem i posypujemy je ulubionymi przyprawami. Układamy plastry sera. Zawijamy dosyć ciasno, a następnie kroimy w kawałki grubości około 2 cm. Układamy je na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w 180 st. C, aż ciasto się zarumieni. Można również przygotować w formie paluchów.

Kurczak w jabłku

Składniki:

  • 2 winne jabłka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Kurczaka po umyciu i osuszeniu pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem i smażyć na 2 łyżkach masła z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia kurczaka dodać jeszcze 1 łyżkę masła i podsmażyć posiekaną w kostkę cebule i czosnek. Dodać jabłka i dusić kilka minut, dolewać bulion. Dodać kurczaka i całość dusić jeszcze około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut. Można podać z ugotowanym ryżem.

Kotleciki jajeczne

Składniki:

  • 8 + 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtaczania
  • 1 cebula
  • niecały pęczek szczypiorku
  • olej
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju. 8 jajek ugotować na twardo, zalać zimną wodą. Obrać i pokroić  w drobną kostkę. Następnie dodać surowe jajka, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę śmietany, jeśli za luźna bułki tartej. Na patelni rozgrzać olej. Z masy kolejno formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na niewielkim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli i pieprzu
  • do podania zrumieniona cebula lub bułka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy  mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie jajka, sól i pieprz. Mieszamy i wyrabiamy twardsze i zwięzłe ciasto. Z ciasta formujemy wałki i odkrawamy kluski wielkości ok. 2-3 cm. Zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski leniwe, delikatnie mieszamy i czekam około 1-2 minut od wypłynięcia. Kluski można podać ze zrumienioną bułką lub cebulą.

Roladki drobiowe z kiełbasą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety piersi kurczaka
  • 4 pęta kiełbasy (najlepiej białej parzonej)
  • można także dodać pęczek natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filety lekko rozbijamy (ostrożnie żeby nie uszkodzić delikatnej struktury mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wzdłuż jednego boku układamy kiełbasę, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w panierce (niekoniecznie) Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony, a potem zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy pokrojone w plastry albo w całości.

Ciasto z delicjami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 15 dag mąki tortowej
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 paczki delicji

Wykonanie:

Masło rozpuścić, ostudzić. Całe jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i bardzo dokładnie ubić. Następnie wlać rozpuszczone masło, zamieszać. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do przygotowanej blaszki o wymiarach 12/25 cm. Ułożyć delicje po 2 razem i przykryć pozostałym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut.