Monthly Archives: Maj 2015

Kruche ciasto z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • 110g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g masła
  • 1/2 laski wanilii

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto ( najlepiej owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki). Następnie ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym.23×33 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć delikatnie kaszą manną.

 

Owoce:

  • 1kg truskawek
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Owoce umyć i odszypułkować, pokroić w ćwiartki i odsączyć. Zasypać cukrem, wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście.

 

Kruszonka:

  •  150g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100g masła

Wykonanie: 

Składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp.180st.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Kalafior w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • ciasto naleśnikowe wg własnego przepisu (mleko, mąka, jajka, sól)
  • bułka tarta

Wykonanie:

Kalafior umyć i podzielić na „różyczki”, lekko ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie maczać w cieście i obtoczyć w bułce. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor (w razie potrzeby podczas smażenia przewracać).

Kolorowe kanapki

Kolorowe kanapki można zrobić ze swoich ulubionych składników. Nasze były z wiosennych nowalijek.

 Składniki:

  • dowolne pieczywo, najlepiej ciemne
  • świeża sałata
  • papryka
  • ogórek
  • cebula lub szczypior
  • rzodkiewka

 

Wiosenna sałatka z pietruszką

Składniki:

  • 2 ugotowane jajka
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 duży zielony ogórek
  • garść posiekanej drobno pietruszki
  • naturalny jogurt
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Jajka pokroić w średnią kostkę, ogórek i rzodkiewkę w półtalarki. Wszystkie składniki wymieszać z 2 łyżkami  jogurtu. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.

Szaszłyki drobiowe

Składniki:

  •  500 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ogórków korniszonych
  • ewentualnie można dodać 1 młodą cukinię

Do marynaty mięsa:

  • sos sojowy (1/3 szklanki)
  • garść świeżej kolendry 
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki. Wsadzamy do większej miski. Sos sojowy mieszamy z miodem. Dodajemy sok z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy świeżą kolendrę. Kurczaka zalewamy miksturą i wsadzamy na minimum 30 minut do lodówki. Warzywa kroimy w szeroką kostkę. Nadziewamy na drewniane patyczki i pieczemy  w piekarniku ok. 25 minut.

Kulki rafaello bez pieczenia

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (przesianego przez sitko)
  • 1/2 paczki  herbatników
  • 200 g. wiórków kokosowych
  • ok. 15 obranych migdałów lub orzechów laskowych

Wykonanie:

Ucieramy masło wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe (odsypujemy 1/2 szklanki do końcowego obsypania kulek). Masę chłodzimy w lodówce ok. 1-2 godziny. W tym czasie kruszymy herbatniki. Chłodną masę łączymy z pokruszonymi ciastkami, formujemy średnie kulki i każdą nadziewamy migdałem. Kulki otaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Na koniec chłodzimy przez kolejne 2 godziny w lodówce i podajemy zimne.

Domowy makaron jajeczny na słodko

Składniki:

  • 250 g mąki (dodatkowo trochę do posypania stolnicy)
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli 
  • łyżka soli (do gotowania)
  • łyżka oliwy z oliwek (do gotowania)
  • cukier
  • cynamon mielony
  • olej do podsmażenia

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, w środku zrobić dołek i wbić do niego dwa całe jajka oraz jedno żółtko. Następnie dodać łyżeczkę soli. Widelcem należy wymieszać jajka z mąką, a potem zagnieć ciasto. Następnie przełożyć kulę ciasta na stolnicę posypaną mąką i dobrze ugnieść wewnętrzną stroną dłoni, dzięki temu będzie bardziej zwarte i się nie rozgotuje. Ciasto należy pokroić na kilka mniejszych krążków, które trzeba rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek należy podsypać mąką, pociąć na szerokie pasy, a następnie pokroić na nitki (grubość według uznania).  Wodę należy zagotować w garnku, dodając łyżkę soli i oliwę. Makaron gotować przez ok. 5 minut. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, dodać ugotowany makaron, krótko podsmażyć. Dodać cukier i cynamon.

Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną

Składniki:

  • 3 jajka
  •  szczypta soli
  • 3  łyżki mąki 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  •  bita śmietana (najlepiej ubita kremówka)
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Białka ubić mikserem na sztywną masę i dodać szczyptę soli. Do masy dodać żółtka. Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Przygotować papier do pieczenia, wyłożyć masę  i wygładzić na płasko. Piec ok. 5-10 min. do „suchego patyczka”. Po wystudzeniu wyciąć dowolny kształt, nałożyć bitą śmietanę i udekorować owocami.