Monthly Archives: Czerwiec 2015

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią

 

Drodzy czytelnicy! To już ostatni wpis w tym roku szkolnym. Mamy nadzieję, że odwiedzając naszego bloga, ogarnęła Was ochota na gotowanie i przygotowywanie smakowitych potraw, które tutaj zaprezentowaliśmy! Do zobaczenia po wakacjach!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 4 jaja
  • 100 ml śmietany
  • 6 ogórków gruntowych
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz

 Wykonanie:

Do gotującej się wody dodać 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte, oskrobane lub obrane ziemniaki, gotować przez ok. 20-25 min. Ogórki umyć, obierać ze skórki i pokroić w talarki. Dodać cebulkę pokrojoną w talarki i posiekany koperek. Wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Jajka rozbić na ciepły, nie gorący olej, przyprawić i smaż przez ok. 1 min. pod przykryciem.
Ugotowane ziemniaki posypać drobno posiekanym koperkiem. Podać z jajkiem sadzonym i mizerią.

Pyry z gzikiem

Składniki:

  • młode ziemniaki 
  • twaróg półtłusty w kostce
  • gęsta śmietana 12%
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

Pyrki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach (skórce) do miękkości. Twaróg rozgniatamy w miseczce, dodajemy śmietanę, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz do smaku, mieszamy. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Ziemniaki odcedzamy, ciepłe układamy na talerzu, kroimy na pół i solimy do smaku. Obok nakładamy porcję gzika dla wzbogacenia smaku można dodać kawałek masła.

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa budyniowa:

  • 4 szklanki mleka 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 

Ponadto

  • ½ kg truskawek

Wykonanie:

BISZKOPT: białka ubić  na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać powoli cukier i żółtka. Do masy jajecznej przesiać  mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24x24cm. Piec w temp. 170 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeni w biszkopcie wycinać dowolne kształty. Na gotowe kawałki nałożyć dowolną ilość przestudzonego budyniu i udekorować owocami.

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • ½  kg truskawek
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 2 kiwi
  •  ½  litra wody

Wykonanie:

Owoce umyć, obrać ze skórek i włożyć do blendera. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolać wody i miksować na najwyższych obrotach kilkadziesiąt sekund.

Lemoniada

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 limonka lub dodatkowa cytryna
  • 4 łyżki cukru
  • gałązka mięty
  •  1 litr zimnej wody
  •  kilka kostek lodu

Wykonanie:

Pomarańcze, cytryny i limonkę dokładnie umyć. 1 pomarańczę i 1 cytrynę pokroić na półplasterki, włożyć do dzbanka, zasypać cukrem i wymieszać. Wstawić do lodówki. Zimną wodę wlać do dzbanka, dodać sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, sok z cytryny i limonki i dokładnie wymieszać długą łyżką. Przed podaniem dodać kostki lodu.

Surówki i sałatki

Dzisiaj królowały surówki i sałatki – samo zdrowie!

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • mix sałat 
  • ogórek
  • pomidor
  • sos winegret
  • pierś z kurczaka

 Wykonanie:

Ogórka i pomidora pokroić w większą kostkę , dodać do sałat, przyprawić sosem. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Gorącą pierś pociąć w plastry i ułożyć na warzywach. Można podać z grzankami.

Sałatka z kapusty pekińskiej

 Składniki:

  • kapusta pekińska
  • pomidor
  • ogórek
  • szczypior
  • ulubiony sos
  • sól i pieprz

 Wykonanie:

Kapustę posiekać, ogórek i pomidor pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać .Wszystkie składniki połączyć lub ułożyć warstwowo, polać sosem.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól 
  • pieprz
  • koperek

 Wykonanie:

Kapustę drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne talarki. Koper umyć i posiekać. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, przyprawić do smaku.

Fondue czekoladowe z owocami

Składniki:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag czekolady mlecznej 
  • 20 dag słodkiej śmietanki 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • dowolne owoce – my użyliśmy: 2 jabłka, 2 banany, truskawki, gruszki i kiwi

Wykonanie:

W garnku do fondue podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, dobrze mieszamy. Jabłka i banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Każdy z owoców układamy na oddzielnym talerzyku. Kociołek z sosem czekoladowym ustawiamy na podgrzewaczu. Często go mieszamy, aby się nie przypalił. Owoce nabijamy na patyczki i maczamy w czekoladzie.

Leczo z kiełbasą

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 średnia cukinia
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 3 kiełbasy, np. surowe polskie
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać paprykę i cukinię do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie. Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli. Podsmażone kiełbaski dodać do garnka z warzywami. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.

Kasza manna z jabłkami i cynamonem

Składniki na 1 porcję:

  •  250 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

 Wykonanie:

Mleko zagotowujemy, dosypujemy kaszę i cynamon i mieszamy co chwilę, gotując na średnim ogniu. Gotujemy około 3 – 5 minut, aż zrobi się gęstsza masa. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, chwilkę dusimy w osobnym garnku (można wrzucić do kaszy) Chwilę gotujemy, dosypujemy cukier, mieszamy.