Monthly Archives: Wrzesień 2015

„Wybuchowa” sałatka owocowa z granatem

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 granaty
  • mała kiść winogrona zielonego
  • jabłko
  • 1/2 małej cytryny
  • 3 mandarynki
  • 2 gruszki

 

Wykonanie:

Banany obrać,  odciąć końcówki i pokroić w plastry. Z granatów usunąć skórę pozostawiając tylko wewnętrzne owoce, które należy porozdzielać i dodać do banana. Winogrona kroić na pół wzdłuż i usuwać pestki. Jabłko i gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Mandarynki obrać i rozdzielić cząstki. Wcisnąć sok z cytryny.  Dokładnie wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki.

Sałatkę wzbogaciliśmy karmelem (  1/3  szklanki wody, sok z ½  cytryny,  4 łyżki cukru).

Łazanki

Składniki:

  • ½ małej białej kapusty
  • 250g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • ok. 80g boczku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.  W międzyczasie obrać cebule,  pokroić w kostkę  i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.  Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do kapusty. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do kapusty. Całość  delikatnie wymieszać i  smażyć  ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem.

Faszerowana papryka

Składniki:

  • ok. 6 papryk podobnej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 300 g białego ryżu
  • 1  jajko
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 Wykonanie:

 Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Mięso mielimy wraz z cebulą i ząbkami czosnku (jeśli mięso zmielono nam w sklepie, ząbki czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy,  podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa). Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Wbijamy  jedno jajko. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i wszystko  dokładnie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części (techniki krojenia według własnego uznania). Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy „czapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C przez  ok 45 minut bez przykrycia.

Muffiny – dwie wersje

Pierwsza wersja

Składniki:

  • 150  g.  mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  sody
  • łyżka  cukru
  • 1  szklanka  jogurtu/maślanki 
  • 1 jajko
  • 6  łyżek roztopionego masła
  • ¾  szklanki  płynnego miodu

 Wykonanie:

Osobno wymieszać składniki mokre i suche. Wszystko razem połączyć,  dokładnie  wymieszać (nie za długo).  Można dodać pokrojoną czekoladę

 

Wersja  druga  kakaowa

 Składniki:

  •   2 szklanki mąki
  • 0,5   szklanki  cukru
  • 2  łyżeczki proszku  do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0.5  szklanki oleju
  • 0.5- 1 szklanki  mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao

 Wykonanie:

Wykonanie dokładnie  takie samo jak w pierwszej wersji.  Piec około 25  minut .

Warzywna tortilla z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 4 gotowe placki do  tortilli
  • sałata lodowa lub mix sałat
  • 3 pomidory
  • 3  ogórki
  • ketchup

 Sos  czosnkowy:

  • 2 łyżki  majonezu
  • 4  łyżki jogurtu  naturalnego
  • 2  ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz    

 Wykonanie:

Tortille podgrzać na patelni, posmarować  ketchupem. Umyte  i pokrojone warzywa ułożyć na  placku,  polać sosem i zwinąć w rulon.

Witamy w nowym roku szkolnym!

Zgodnie z zapowiedzią, wracamy po wakacjach! Witamy w nowym składzie ale mamy nadzieję, że będzie tak samo smacznie! Tak jak w ubiegłym roku, postawimy na dania proste i szybkie w wykonaniu….nie zmieni się także najważniejsze – potrawy będą tak samo pyszne! Pora rozpocząć naszą kulinarną podróż! Jesteście gotowi? Startujemy!