Monthly Archives: Październik 2015

Muffiny marchwiowe

Składniki:

Ciasto

  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Lukier

  •  150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody przegotowanej

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Masło rozpuść w garnku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszać z przestudzonym masłem i startą marchewką. Do sypkich składników dodać masę marchewkową i wymieszaj łyżką.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do około 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka, musi być suchy.

Wystudzone muffiny posmarować lukrem. Możesz podawać udekorowane startą marchewką.

Grillowany kurczak z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ulubione przyprawy
  • 3 marchewki
  • 200 g mrożonego groszku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia (łyżka)
  • ryż

Wykonanie:

Umytą pierś należy pokroić w szerokie pasy, przyprawić ulubionymi przyprawami i  wstawić do  piekarnika z funkcją grilla na ok. 15 minut. W tym czasie umytą i obraną marchew, pokrojoną w kostkę ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). W osobnym garnku ugotować groszek. Warzywa odcedzić i polać bułką tartą podsmażoną na tłuszczu. Kurczaka i warzywa podać z ryżem.

Kurczak z warzywami z makaronem

Składniki:

  • 250 g makaronu do spaghetti
  • 300 g piersi z kurczak
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • dowolne, ulubione warzywa – my daliśmy marchew i pietruszkę, można też dodać pieczarki

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, pokrojone w kostkę lub paski piersi z kurczaka wrzucić na patelnię, dodać trochę oliwy i przyprawy do kurczaka, smażyć, po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i czosnek, dalej smażyć. Przełożyć mięso do innego naczynia. Na patelnie wrzucić obrane i dowolnie pokrojone warzywa, podlać wodą, przyprawić i dusić przez kilka minut. Następnie dodać mięso i makaron, wszystko wymieszać i danie gotowe.

Rosół z „domowym” makaronem

Składniki:

  • korpus kurczaka lub 1/2 kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki razem z natką
  • seler – wielkości jabłka
  • cebula
  • można dodać też kawałek pora (zazwyczaj jest w zestawie z włoszczyzną)
  • pieprz 
  • sól

Wykonanie:

Do zimnej osolonej  wody, wkładamy obraną i umytą włoszczyznę. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy wcześniej umytego kurczaka i czekamy, aż na powierzchni wody zbierze się  tzw.”szum” – zbieramy go łyżką i wylewamy . Następnie do garnka wrzucamy pieprz w ziarenkach i podpaloną na ogniu cebulkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godziny.  Rosół z kurczaka doskonale smakuje i jest najczęściej podawany z makaronem. Są to gotowe makarony dostępne w każdym sklepie. Zapewniamy jednak, że kto posmakuje prawdziwego makaronu, domowej roboty, ten nigdy już nie zechce powrócić do kupnego! :)

 Składniki na makaron:

  • 1 kg mąki
  • 5 jaj
  • szczypta soli

 Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy dołeczek, w który wbijamy jajka. Widelcem mieszamy ciasto do momentu zwartej konsystencji. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dobrze wyrabiamy. Następnie dzielimy ja na kilka części, z których wałkujemy placki o grubości ok. 2-3 milimetrów. Czekamy aby nasze placki podeschły, kroimy ja na szerokie pasy, a później w poprzek w cieniutkie nitki. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy 3-4 minuty.

Babeczki z jabłkami

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 250 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C.

Jabłka w sosie waniliowym

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 2 duże jabłka

Wykonanie:

Jabłka obieramy i każde kroimy na 4 cząstki. Jabłka zalewamy wodą i gotujemy z 1 łyżką cukru. Gdy woda się zagotuje, wyciągamy jabłka i układamy  na talerzu.

Odlewamy kilka łyżek mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z żółtkiem i cukrem. Mleko cały czas mieszamy aż do zagotowania. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z mlekiem i mieszamy do momentu, aż budyń będzie gęsty. Powstałym sosem waniliowym polewamy jabłka. Gdy budyń lekko ostygnie, deser możemy polać sosem czekoladowym. Jabłka w sosie waniliowym świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Placki ziemniaczano-marchwiowe

Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • 5 marchwi
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ziemniaki, cebulę i marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do placków. Dodajemy jajka i pozostałe składniki, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i pieczemy z obu stron.

Kluski śląskie w sosie grzybowym

Składniki:

  •  75 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag mączki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

 Sos:

  • 3 dag suszonych leśnych grzybów
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 3 dag masła
  • 1 szklanka  wody
  • sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Ugotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, sól i mączkę ziemniaczaną (1/4 części ziemniaków). Całość wyrobić na gładką masę. Z tak otrzymanego ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Kulki lekko spłaszczyć. Palcem zrobić małe wgłębienia. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzić.

Przygotować sos:
Suszone grzyby pokruszyć i ugotować w wodzie i  odcedzić. W wywarze którym się gotowały wlać roztrzepaną mąkę. Mieszać żeby się nie zrobiły grudki . W rondlu rozgrzać masło, dodać  przecedzony sos. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać grzyby. Sos dokładnie wymieszać i powtórnie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Jabłka w karmelu

Składniki:

  • 4 lekko kwaskowate jabłka
  • cynamon
  • 100 g cukru pudru

Karmel (my użyliśmy gotowego karmelu)

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 65 g masła
  • 5 łyżek śmietany kremówki (30%)
  • ½ łyżeczki kryształków soli

 Wykonanie:

W jabłkach wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości każdego jabłka zrobić naokoło nacięcie aby zapobiec zniekształceniu lub pęknięciu owocu podczas pieczenia. Jabłka posypać od środka cynamonem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez ok. 30–35 minut.

Przygotować karmel:
Na patelni lub w rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą, nie mieszając. Gotować na średnim ogniu, aż cukier zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką, dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy się z karmelem, dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać kryształki soli.

Upieczone jabłko położyć na ciepłym talerzu, polać karmelem. Podawać na gorąco.

Jabłka na zimę :)

Składniki:

  • 1 kg twardych jabłek 
  • 0,5 kg cukru 
  • cytryna
  • 3 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

 My dodaliśmy też kilka gruszek.

Wykonanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę, ok. 1 – 1,5 cm lub ósemki.  Zasypać cukrem, wymieszać i zostawić na kilka godzin, by puściły sok. Jabłka zagotować – gotować krótko,  dodać otartą skórkę i sok z cytryny, cynamon, wymieszać. Nakładać do słoików, zostawiając centymetr – dwa wolnego miejsca, zalać gorącym syropem, zakręcić i gotować ok. 15 minut, odstawić do wystygnięcia.