Monthly Archives: Listopad 2015

Kurczak w curry z brokułami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki curry
  • 1 brokuł
  • 120 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Wykonanie:

Mięso pokroić w dużą kostkę o boku 2 cm i zamarynować w połowie oleju i curry. Dokładnie wymieszać i najlepiej odstawić  na 20 minut. W rondlu rozgrzać pozostały olej i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodać mięso. Kiedy wszystko będzie rumiane, wlać trochę wody (ok. 1/2 szklanki).

Brokuł podzielić na różyczki. Można go dodać do mięsa, gdy sos lekko zgęstnieje i gotować jeszcze 2 minuty lub ugotować go osobno. Tak przygotowany kurczak będzie doskonale smakować z ryżem.

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z kurczaka
  • cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • makaron – oczywiście ręcznie robiony :)

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Ugotować makaron. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulkę. Dodać kurczaka i lekko go zrumienić. Wlać śmietankę gotować kilka minut aż sos trochę zgęstnieje. Gotowy sos podawać z makaronem.

Sałatka z zupek chińskich

Składniki:

  • 2 łagodne zupki chińskie
  • 1 ostra zupka chińska
  • filet z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • parę ogórków konserwowych (w zależności od wielkości)
  • majonez

 Wykonanie:

Pogniecione zupki wsypać do dużej miski, wsypać przyprawy i zalać wrzącą wodą, aż do zmiękczenia makaronu. Filet pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, po czym dodać do makaronu, następnie pokrojone ogórki  i kukurydzę również dodać do makaronu. Na koniec dodać dużą, czubatą łyżkę majonezu i wymieszać.

Domowy hamburger

Składniki:

  • 4 bułki z ziarnami
  • ok. 350 g mięsa mielonego
  • 4 większe plasterki sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 średnie cebule
  • sałata lodowa
  • majonez, ketchup
  • sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, bazylia, oregano
  • zielona pietruszka
  • masło lub oliwa/ olej

Wykonanie:

Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przyprawami: solą, pieprzem, curry, pieprzem cayenne, bazylią, oregano, pietruszką. Formujemy kotlety – nie za duże; każdego kotlecika spłaszczamy dłonią. Warzywa kroimy w plastry.. Bułki przekrawamy wzdłuż i każdą cześć podgrzewamy na ruszcie opiekacza. Rozgrzewamy patelnię z odrobią tłuszczu i smażymy kotlety przez około 2- 3 minuty na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na nie po plasterku sera żółtego. Na dolnej części bułki układamy liść sałaty lodowej, smarujemy go majonezem i pikantnym ketchupem, następnie kładziemy podsmażone krążki cebuli, plaster pomidora, plastry ogórków kiszonych, kotlecika z serem żółtym. Hamburgera przykrywamy górną częścią bułki wcześniej posmarowaną majonezem i ketchupem.

Marchewkowe talarki z imbirem

Składniki:

  •  4 marchewki
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Marchewkę kroimy na bardzo wąskie talarki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i imbir. Odcedzoną marchew wrzucamy do miodu i dokładnie mieszamy.   Podajemy na ciepło.

Makaron z białym serem i cukrem

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu
  • sól
  • 4-6 łyżek masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • 300-400 g sera białego (najlepiej pełnotłusty, ale półtłusty również może być)
  • cynamon (opcjonalnie)

Wykonanie:

W przypadku kupnego makaronu, ugotować go w osolonej wodzie według pełnego wskazanego czasu na opakowaniu (my oczywiście zrobiliśmy makaron sami z 3 jajek :) ). Zalać letnią wodą, odcedzić, dodać masło. Między czasie ser biały rozdrobnić widelcem, dodać do makaronu. Według własnego uznania dodać odpowiednią ilość cukru.  Wszystko wymieszać, a nawet można wstrząsnąć garnkiem przykrytym pokrywką. Podawać na świeżo natychmiast po przyrządzeniu. Można posypać z wierzchu cynamonem.

Jajecznica z kiełbasą i cebulą

Składniki:

  • 6  jajek 
  • 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Dodać pokrojona w półplasterki lub średnią kostkę kiełbasę i smażyć do zrumienienia. Jajka wybić do miski, posolić, popieprzyć, można delikatnie roztrzepać widelcem. Wlać na patelnię i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać szczypiorek.

 

Pierogi ruskie

Składniki (na ok.50 sztuk):

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3 żółtka
  • olej
  • sól
Farsz
  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
  • 2  cebule
  • 2 łyżki masła do podsmażenia
Wykonanie:

Przygotować ciasto na pierogi – składniki zagnieść i wyrobić ciasto.

Nadzienie: ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, ostudzić. Ser przepuścić przez praskę. Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać do nadzienia, wymieszać.

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka i na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Brzegi można przycisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 2-3 minuty. Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podać z podsmażoną cebulką.

Szpinak z jajkiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 kostek mrożonego szpinaku w brykiecie
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy, następnie na patelni podsmażamy do odparowania wody. Jajka roztrzepujemy widelcem, przyprawiamy. Wlewamy do szpinaku i smażymy  na małym ogniu. Wyciskamy czosnek i mieszamy.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 6 jajek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 cebula lub biała część pora
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku zielonego, konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik  majonezu
  • sól i pieprz -do smaku
  • musztarda – do smaku
Wykonanie:

Warzywa umyć i ugotować w łupinach, tak by się nie rozgotowały: ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler. Jajka ugotować na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i  pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, jajka, ogórki-odsączone, jabłko. Wszystko przełożyć do dużej miski. Dodać do tego groszek zielony i kukurydzę  oraz majonez. Dokładnie wymieszać i przyprawić.