Monthly Archives: Grudzień 2015

Świąteczne pierniki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag miodu
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • 5 dag margaryny

 Wykonanie:

Mąkę wsypujemy  do miski, dodajemy  sodę. W rondelku rozgrzewamy  miód, margarynę i przyprawę. Gorącą masę wlewamy do mąki, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy cukier i jajka. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy  i wykrawamy dowolnym kształtem foremkami. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Błyskawiczne ciasteczka owsiane

Składniki (na 25-30 sztuk):

  •  150 gram miękkiego masła
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • spora garść pestek dyni
  • spora garść pestek słonecznika
  • 3/4 szklanka cukru brązowego (można dać zwykłego)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 

 Wykonanie:

Przesiewamy mąkę z proszkiem, solą, sodą i dodajemy płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier, ponownie ucieramy, a na koniec dodajemy jajka oraz cukier waniliowy. Masa powinna być puszysta. Następnie łączymy ją z suchymi składnikami, wyrabiamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczamy widelcem. Pieczemy ok. 12-15 minut. Po upieczeniu wykładamy delikatnie na kratkę. Ciastka mogą być w tym momencie łamliwe, dlatego najlepiej przekładać je łopatką.

Ciasto bananowe

Składniki:

  •  3 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ok ½ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Rozgniatamy  widelcem banany. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Wszystko mieszamy tylko do połączenia się składników.  Masę nakładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.  Pieczemy w 175 stopniach, przez ok 25-30 min.

Jabłka w karmelu

Składniki:

  •  1 szklanka cukru
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody

Wykonanie:

Jabłka obieramy i  kroimy w plastry,  następnie skrapiamy wodą z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje). Nabijamy na wykałaczki.

 Karmel

Wsypujemy cukier na patelnię, ostrożnie podgrzewamy aż się rozpuści. Musimy uważać aby nie przypalić. Oblewamy jabłka karmelem delikatnie z góry, aż zostanie w całości pokryte. Musimy poczekać aż karmel zastygnie.

Kulki orzechowe

Składniki:

  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • 5 czubatych łyżek masła
  • pół szklanki śniadaniowych płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Orzechy drobno posiekać. W rondelku rozgrzać  masło, wsypać  orzechy (zostawić trochę do dekoracji), cukier i odstawić do ostygnięcia. Dodać mleko w proszku i zgniecione płatki. Wszystko zmiksować. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić kuleczki i obtoczyć w orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku. Przechowywać w lodówce.

Kotlety mielone z indyka

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1,5 średniej cebulki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz świeżo zmielony
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta

 Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, bułkę kajzerkę namaczamy w kilku łyżkach mleka, odstawiamy na 3-4 minut. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulkę, jajko, odciśniętą od mleka bułkę, przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, pod koniec można dodać posiekaną natkę lub posiekane liście lubczyku. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju.

Podajemy z dowolną surówką, my podaliśmy z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • sól, pieprz, cukier,
  • odrobina oleju

Wykonanie:

Kapustę wypłukać, pokroić. Marchew zetrzeć na tarce na średnich oczkach dodać do kapusty. Całość przyprawić i wymieszać.