Monthly Archives: Styczeń 2016

Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:

  • 50-60 dkg małych cienkich parówek
  • 3-4 plastry żółtego sera
  • ciasto drożdżowe (ewentualnie gotowe francuskie)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta cukru i soli

Wykonanie:

Z parówek usunąć plastikowe osłonki. Z drożdży, cukru, 5 łyżek mąki i mleka zrobić zaczyn, wlać go do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Na każdej parówce położyć kawałek sera i owinąć paskiem ciasta. Można posmarować roztrzepanym jajkiem  Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor ok 15- 20 min.

Deser lodowy z owocami

Składniki:

  • 2-3 gałki ulubionych lodów
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiść winogron 
  • 1 kiwi
  • 1 gruszka
  • 3 połówki brzoskwiń w syropie
  • ulubione bakalie

Wykonanie:

Owoce umyć, obrać i  pokroić w średnią kostkę (winogron oczywiście na połówki). Na dno pucharka lub wafla ułożyć mieszankę z owoców, posypać ulubionymi bakaliami. Na bakalie ułożyć dowolną ilość gałek lodów i udekorować pozostałymi owocami.

Wafle z masą orzechową

Składniki:

  • 1 paczka wafli
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1  szklanka zmielonych orzechów włoskich 

Wykonanie:

Masło, cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotować  w rondelku. Dodać orzechy, wymieszać i gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż masa zgęstnieje (jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać mleka w proszku). Lekko ciepłą masą smarować wafle, obciążyć np. deską do krojenia i zostawić na 2-3 godziny.

 

Makaron ze szpinakiem z żółtym serem

Składniki:

  • porcja dobrego makaronu
  • 250 g szpinaku
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek

 Wykonanie:

Ugotować  makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.Po chwili do czosnku dodać szpinak, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dodać 3-4 szczypty gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać zawartość patelni i podgrzewać aby odparował ewentualny nadmiar płynu. Ok dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlać śmietankę, wymieszać dokładnie i dusić całość na średnim ogniu aby śmietanka zgęstniała. Dodać ugotowany i odcedzony makaron,  pesto lub oliwę z oliwek, nałożyć odpowiednią porcję na talerze.  Całość  posypać startym żółtym serem.

Kruche ciasteczka z bakaliami

Składniki:

  • 2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 900 g mąki
  • 4 cukry waniliowe
  • 4 jajka roztrzepane z 12 łyżkami mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • bakalie
  • aromat

 Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Do gotowej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i jajkami. Na koniec dodać bakalie i zapach. Z ciastka formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut.

Paszteciki

Składniki na ok. 40 sztuk:

Ciasto:

  • 300- 350 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany

 Nadzienie:

  •  ok. 500 g mięsa
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso ugotować z dodatkiem ziela i liścia laurowego (wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa i zawinąć ciastem.  Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.