Monthly Archives: Luty 2016

Omlet w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pomidor
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag szynki
  • 2 jajka
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

Ciasto pokroić w średnie kwadraty, włożyć je do papilotek (od muffinek). Ser, szynkę i pomidor pokroić w kostkę. W misce roztrzepać jajka, dodać wszystkie składniki, doprawić. Powstałą masę wlać do sakiewek. Piec ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Kurczak w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • bazylia, sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, natrzeć przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju w raz z pokrojonym w większe kostki mięsem. Wlać pomidory, posiekany czosnek, kukurydzę i dusić pod przykryciem około 20 minut. Podawać z ryżem lub makaronem.

A’la sushi z kurczakiem i sosem orientalnym

Składniki:

  •  1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 arkusze nori lub jeden por
  • 2 torebki ryżu
  • pół czerwonej papryki

sos orientalny:

  •   30 g ciemnego cukru trzcinowego
  •   10 ml oleju
  •   łyżka miodu
  •   50 ml ciemnego sosu sojowego
  •   50 ml ciemnego sojowego sosu grzybowego
  •  ½ łyżeczki  świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki czosnku
  • pieprz
  •  szczypta chilli

Wykonanie:

W osolonej wodzie ugotować ryż. Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić i smażyć z każdej strony około 5 minut. Usmażoną pierś pokroić w  długie paski. Paprykę również pokroić w paski. Na arkusze nori ułożyć ciepły ryż, kawałki kurczaka oraz paprykę i zwinąć w rulon. Przed podaniem pokroić na dowolną szerokość. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sałatka z jajkiem, porem i kukurydzą

Składniki:

  •  por
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Umytego i osuszonego pora pokroić wzdłuż a następnie w cieniutkie paseczki. Posypać solą odrobiną cukru i wygnieść (por zmięknie). Do pora dodać kukurydzę i ugotowane na twardo, drobno pokrojone jajka. Ogórki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez.

Kokosowe pralinki z migdałami

Składniki:

  • 160 g mleka w proszku (odtłuszczone)
  • 60 ml wody  
  • 95 g masła topionego
  • 85 g cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • migdały  
  • dodatkowo wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

Wodę wlać  do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do gorącej wody wsypać mleko w proszku i wiórki kokosowe dokładnie wymieszać dodać roztopione masło. Mieszać, aż powstanie gładka masa.  Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w każdej umieścić po jednym migdale. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

 

Mussli

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 duży jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • ulubione owoce

Wykonanie:

Jogurt, miód i sok z cytryny wymieszać w małym naczyniu. Owoce umyć, obrać i pokroić w małe kawałki.  Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać z jogurtem.

Galaretka z owocami

 Składniki:

  •  2 banany
  • 2 jabłka
  • 1 pomarańcza lub mandarynka
  • 1 galaretka owocowa
  • bita śmietana (nie koniecznie)

Wykonanie:

Rozpuścić galaretkę w 0, 5 litra wody i odstawić do ostudzenia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Banany pokroić w krążki, a pomarańcze w małe kawałeczki. Owoce warstwami ułożyć w pucharku i zalać schłodzoną galaretką. Deser odstawić do lodówki na ok. 2 godz. Można podać z bitą śmietaną.

Placuszki z marchewki i ugotowanych ziemniaków

Składniki (12-14 małych placuszków):

  • 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 marchewka
  • olej do smażenia
  • twaróg

Wykonanie: 

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, tak aby nie było grudek. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością ostrej papryki. Z otrzymanej masy formować podłużne placuszki. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju do przyrumienienia. Najlepiej smakują podane z twarożkiem (dowolnie przyprawionym).

Ciastka bez pieczenia z krakersów, kajmakiem i bitą śmietaną

Składniki:

  •  2,5 dużej paczki klasycznych krakersów
  • 1 puszka masy  kajmakowej
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • cukier puder do bitej śmietany (zacząć od 1/3 szklanki)
  • ok. 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Wykonanie:

Puszkę z masą kajmakową ogrzać w ciepłej wodzie. Krakersy przełożyć masą kajmakową, najlepiej 4 warstwy. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder i śmietan-fix, wyłożyć na krakersy. Zetrzeć czekoladę i posypać wierzch ciasta. Odłożyć  do lodówki, żeby krakersy zmiękły i łatwiej było kroić wzdłuż krakersów, aby powstały małe ciastka.