Monthly Archives: Marzec 2016

Krótka relacja ze świątecznego śniadania

Wykonanie – W. Konarska

Śniadanie Wielkanocne

Wielkanoc jeszcze przed nami…ale my już rozpoczęliśmy świętowanie. Pod opieką p. Elżbiety Smorczewskiej przygotowaliśmy Śniadanie Wielkanocne. Wszyscy uczniowie, którzy uczęszczają na zajęcia kulinarne, zasiedli wspólnie do stołów zastawionych babami, babeczkami, sernikami, jajami faszerowanymi i wiosennymi sałatkami. Do wspólnego posiłku zaprosiliśmy Dyrektora Gimnazjum Pana Romana Rutkowskiego.  

Gotowanie – pasja, która potrafi łączyć! I tego Wam, drodzy czytelnicy naszego bloga, życzymy – Świąt spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół! Wesołego Alleluja! :)

Babeczki z masą budyniową i owocami

Składniki na ciasto:

  • 20 dag margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Krem:

  • 2 szklanki mleka 
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka miękkiej margaryny

Owoce:

  • winogrona 
  • pomarańcza 
  • brzoskwinia
  • inne według upodobań

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i zagnieść ciasto. Metalowe foremki do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 4mm wycinamy krążki i wylepiamy foremki, każdą nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Z podanych składników na krem (pomijając oczywiście margarynę) gotujemy budyń.Wystudzony budyń ucieramy z margaryną na jednolitą puszystą masę. Zimne babeczki dekorujemy masą budyniową i owocami.

Kiermasz Wielkanocny – przepisy

Wielkanocna galareta warzywno-mięsna.

 Składniki:

  •  20 dag gotowanej szynki
  • 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza)
  • wywar warzywny
  • żelatyna
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • 10 połówek silikonowych jajek

Wykonanie:

Do ½ litra gorącego wywaru dodać 3 łyżki żelatyny, doprawić i dobrze wymieszać, pozostawić do przestygnięcia. Warzywa odcedzić a szynkę pokroić w drobną kostkę wszystko wymieszać. Na dno każdego jajka włożyć listek natki i łyżkę mieszanki warzywnej. Tak gotowe jajka zalać wywarem z żelatyną. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z foremek, podawać na  liściu sałaty.

 

Gotowana rolada drobiowa z warzywami

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Pierś pokroić na miazgę. Warzywa obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Wyrobić z jajkiem i przyprawami na jednolitą masę. Mięso podzielić na cztery części. Każda część na oddzielną roladkę. Z każdej porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na folii spożywczej, ciasno zawinąć końce zawiązać na supeł. Włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 15-20 minut następnie wyjąć z wody, zdjąć folię, pozostawić do ostudzenia.

 

Kiermasz Wielkanocny

 

W Niedzielę Palmową po raz pierwszy wzięliśmy udział w Kiermaszu Wielkanocnym, organizowanym przez GOKi B z Grębocic. Na naszym stole nie zabrakło dań związanych z tradycją Świąt Wielkanocnych.

Pod okiem Pani Elżbiety Smorczewskiej już w sobotę zaczęliśmy przygotowywać potrawy. Dzięki temu poczuliśmy zapach zbliżających się świąt. Podczas kiermaszu było nam bardzo miło słyszeć słowa pochwały i uznania z ust mieszkańców naszej Gminy i przybyłych gości. Cieszymy się, że mogliśmy pochwalić się naszymi kulinarnymi wyrobami. Słowa podziękowania usłyszeliśmy także od naszego Pana Dyrektora, którego zaprosiliśmy na śniadanie wielkanocne. Na Kiermasz przygotowaliśmy znane już Wam z bloga potrawy…ale nie zabrakło także kulinarnych nowości.

Zapiekanki z kurczakiem

Składniki:

  • 2 bagietki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 20 dag sera żółtego
  • przyprawa kebab – gyros
  • zielona pietruszka

Wykonanie:

Bagietki przekroić, środek wydrążyć. Pierś z kurczaka pokroić w małą kosteczkę, przyprawić przyprawą kebab – gyros i smażyć na  oliwie. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wydrążonych bagietek nakładać pierś z kurczaka, posypać serem. Zapiekać około 10-15 min, aż się rozpuści, a bagietka będzie chrupka, posypać pietruszką. Polać sosem lub ketchupem, podawać na ciepło.

Szybkie ciasteczka owsiano-bakaliowe

Składniki:

  • 40 g maki pszennej, pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 130 g płatków owsianych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 40 g żurawiny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko i 1 żółtko

Wykonanie:

Mąkę przesiać, zmieszać z soda, cukrem pudrem i cynamonem. Dodać zmielone w blenderze orzechy, płatki owsiane, żurawinę, jajko oraz żółtko. Na koniec dodać pokrojone w plastry masło. Całość posiekać i zagnieść. Ciasto przekroić na 3 części i uformować wałek, następnie pokroić na małe, różne krążki i uformować kulki. Piec ok. 15 minut.

Serowe rożki

Składniki:

  • 10 plastrów żółtego sera
  • 2 duże serki topione
  • 1 zielony ogórek
  • 15 dag szynki
  • 1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Do miski wyłożyć serek topiony, dodać szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Ogórek umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na każdy plaster żółtego sera nałożyć masę serową, dowolnie zwinąć (rulonik, rożek) i związać szczypiorkiem.

Muffinki a’la myszki

Składniki:

  • 150 g masła
  • 360 g mąki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  2 łyżki kakao
  •  220 g  cukru
  •  1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 3  jajka
  •  180 ml mleka

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić.  Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.  Dodać cukry i  wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z mlekiem. Wszystkie składniki połączyć za pomocą łyżki: do sypkich składników dodać masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszać łyżką, dodać roztopione masło. 2/3 masy wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut.

Do pozostałej części ciasta dodać 3 łyżki mleka,  rozsmarować ją na płaskiej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec ok 8 minut.  Gdy ciasto wystygnie wykrawać  kółeczka o średnicy ok 3,5 cm. Z każdego kółka odkroić 1/3 (z tego powstaną uszy).

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kolorowe groszki cukrowe

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 100 ml wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem, dodawać po łyżce wystudzonej galaretki. Śmietanę ubić, wymieszać  z serem. Masę przełożyć do woreczka z tytką, udekorować muffinki. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.  Kółeczka wcisnąć w krem, tak by powstały uszy. Dowolnie  udekorować.

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów
  • 2 ½ szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • ½ kostka margaryny 

Wykonanie:

Budyń ugotować na 2 szklankach mleka, do proszku budyniowego dodać cukier i żółtka (dobrze roztrzepać).Krakersy namoczyć w mleku i od razu układać na płaskiej formie, wyłożonej papierem. Na pierwszą warstwę ciastek wylać 1/3 części masy, przykryć krakersami. Kolejne warstwy przekładać analogicznie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.