Monthly Archives: Kwiecień 2016

Muffiny bananowe

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ok. 1/3 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Widelcem rozgnieść banany. Masło roztopić i łączyć w misce z bananami dodać cukier i jajko. W drugiej misce wymieszać składniki suche. Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem i dodać do wcześniej wyrobionej masy. Mieszać tylko do połączenia się składników – wtedy muffinki będą lepsze. Masę nałożyć łyżką do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 175 stopniach, przez ok 25-30 min.

Drożdżowe muffiny z salami

Składniki :

  •  100 ml ciepłego mleka
  • pół paczki drożdży
  • 25 dag mąki
  • cztery łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa
  • 10 dag salami
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy, sól , jajko , rozpuszczone masło i wyrobić ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkować i wyciąć kółka, którymi wylepić foremki do muffinek (wcześniej wysmarowanych olejem). Pieczarki pokroić w półtalarki  i podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na ciasto wyłożyć pieczarki, salami pokrojone w paski. Wszystko doprawić i posypać serem. Piec ok. 25-30 minut.

Zapiekane bułki z jajkiem

Składniki:

  • bułka
  • starty ser żółty
  • 2 plasterki wędliny
  • szczypior
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • mix ziół

Wykonanie:

Odkroić górę bułki i wyciągnąć ze środka miękką część. Spód bułki wyłożyć serem żółtym i wędliną pokrojoną w kostkę lub paski. Przyprawić solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Wbić jajko do środka. Całość zapiec w piekarniku ok. 15 minut.

Soczysty kurczak w ziołach z mixem sałat

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ulubione zioła
  • oliwa
  • mix sałat
  • ulubione warzywa
  • ser feta (opcjonalnie)
  • czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Włożyć do kieszonki zrobionej z folii aluminiowej, dodać łyżeczkę masła. Piec w piekarniku ok. 20 minut. Upieczone mięso pokroić w plastry. Podać z ulubionym sałatami i warzywami.

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  •  1 kg ziemniaków
  • 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia
  • 1 – 2 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ugotowane ziemniaki pozostawić do całkowitego ostudzenia, po czym pokroić na łódeczki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim łódeczki. Ziemniaki skropić olejem, tak aby przyprawy przykleiły się do ich powierzchni. Całość oprószyć solą, pieprzem kolorowym i przyprawą do ziemniaków. Naczynie z ziemniakami wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok. 20 – 30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni, a ziemniaki w środku zmiękną. Podać z ulubionym dipem.

Spaghetti z sosem śmietanowym i kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstej śmietany (najlepiej 36%)
  • pół szklanki tartego parmezanu lub grana padano
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 400 g makaronu spaghetti
  • oliwa
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w małe paski, oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej małą ilość oliwy. Wrzucić posiekane: cebulę i czosnek. Lekko podsmażyć na małym ogniu, stale mieszając. Do cebuli dorzucić  mięso i smażyć wszystko na średnim ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Zmniejszyć  ogień. Do śmietany dodać 1/2 łyżeczki soli (proces ten pozwala uniknąć zważenia), wymieszać i powoli dodawać na patelnię, cały czas mieszając, przyprawić . Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Kiedy sos lekko ostygnie, dodać tarty ser i wymieszać.

Muffiny jajeczne

Składniki (6 porcji):

  • 6  jajek
  • 20 dag szynki gotowanej
  • ½ szklanki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor

 

Wykonanie:

Szynkę i pomidora pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Do sylikonowych foremek wbić po jednym jajku, na które wyłożyć przygotowane składniki. Wierzch posypać szczypiorkiem. Włożyć do garnka z gorącą wodą i gotować pod przykryciem ok. 10-12 minut.

 

Kopiec kreta

 

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady

 Składniki na śmietanowe nadzienie:

  •  500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 3 banany
Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku nie przestając miksować. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko, cały czas ucierając. W ostatniej kolejności dodać startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszać, czekoladowa masa powinna być jednolita i gładka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej kakao, wyrównać. Blachę przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto przeciąć mniej więcej w połowie (tak, aby od dołu zostało nam ok. 2,5-3 cm spodu). Ze środka wybrać część ciasta, zostawiając cienki spód i wyżej zbudowane boki, tak abyśmy mogli ułożyć tam owoce. Ściętą górę oraz wybraną wcześniej część środka drobno pokruszyć. Na cieście ułożyć pokrojone banany. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. Do ubitej śmietany dodać gorzką czekoladę startą na dużych oczkach tarki, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na banany, tworząc mały kopczyk. Całość obsypać czekoladowymi okruszkami i delikatnie docisnąć, aby lepiej się trzymały. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Quesadilla z serem i pieczarkami

Składniki:

  •  2 duże tortille lub 4 mniejsze 
  • 200 g sera cheddar 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 20 dag pieczarek
  • sos czosnkowy
  • sól, pieprz, słodka papryka 

 

Wykonanie: 

Cebulę i pieczarki przekroić na połowę i pokroić w pióra lub półplasterki, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach (szybciej się roztopi). Wędlinę pokroić w kostkę. Tortille  ułożyć na dużej, rozgrzanej patelni. Posypać połową startego sera. Nałożyć przygotowane produkty. Posypać resztą startego sera. Przykryć drugą tortillą. Przycisnąć dłonią.

Smażymy na jednej stronie do czasu, aż tortilla się zarumieni a ser roztopi. Aby przełożyć tortillę na drugą stronę najłatwiej przykryć ją dużym talerzem, energicznie obrócić patelnię o 180 stopni, podtrzymując talerz drugą ręką. Zsunąć tortillę z talerza na patelnię i ponownie przesmażyć do roztopienia się sera i zarumienienia.

Gotową quesadille pokroić na cztery lub sześć kawałków. Podawać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.

 

Kruche ciastka z cukrem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 mała śmietana
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 kostka margaryny

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito dodać cukry. Dodać posiekaną margarynę oraz żółtko i śmietanę. Ciasto należy zagnieść i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać foremką lub szklanką ciastka. Ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem, na wierzchu należy posypać grubym cukrem. Ciastka piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 10-15 minut na złoty kolor.