Monthly Archives: Maj 2016

Ostre burrito meksykańskie

Składniki:

  • placki do tortilli
  • 500 dag mięsa mielonego
  • przecier pomidorowy
  • 200 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka chilli 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • sól do smaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • bazylia
  • olej

Wykonanie:

Mięso podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i smażyć aż odparuje z niego woda. Dodać pomidory i mieszać cały czas, trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje. Tortille smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Mięsny farsz ułożyć na środku placka, posypać kukurydzą i serem dowolnie zwinąć. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Do miski wbić jajko, dodać cukier i ubijać mikserem aż powstanie puszysta masa. Następnie dodawać  na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować do połączenia się składników. Dodać jabłko i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i  łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.

Ciastka mocno czekoladowe

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 25 g kakao
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Czekoladę posiekać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę, następnie czekoladę i wymieszać szpatułką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami (ciasteczka podczas pieczenia rozlewają się na boki). Można widelcem zrobić dowolny wzór.

Grzanki z jajkiem

Składniki:

  • kilka kromek chleba tostowego graham
  • 2 jajka
  • pomidor
  • garść listków bazylii
  • mozzarella
  • trochę masła i oliwy
  • sól i pieprz

Wykonanie:

W środku kromek wyciąć przy pomocy szklanki lub foremki dziury. Pomidora pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią i oliwą. Do miseczki wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pomidorem i mozzarellą. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut.

Koktajl truskawkowy z bitą śmietaną

 

Składniki:

  • 500 g truskawek 
  • 1 banan 
  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • 2 – 3 łyżki cukru 
  • bita śmietana

Wykonanie:

Wszystkie składniki (schłodzone) umieścić w misie kielichowego miksera i zmiksować. Przelać do szklanek. Podawać od razu po przygotowaniu, udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

Bułki zapiekane z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 6 bułek kajzerek
  • 0,5 kg pieczarek 
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Dodać umyte, drobno pokrojone pieczarki i przesmażyć. Zmniejszyć płomień i poddusić ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia, dodać koperek i starty ser. Z bułek odkroić czapeczki, wydrążyć środek. Napełnić farszem pieczarkowym. Na wierzchu posypać startym serem żółtym. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiec ok. 10 minut do zrumienienia.

Sałatka wiosenna

Składniki:

  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • pomidor
  • cebula lub szczypior
  • sos winegre

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Rzodkiewkę posiekać w półtalarki. Wszystko wymieszać z sosem, dodać cebulę lub posypać szczypiorkiem.

Pieczone banany

Składniki:

  • 4 banany
  • tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
  • miód

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Banany naciąć (nie obierać ze skórki)  do środka  włożyć posiekaną wcześniej czekoladę. Zawinąć banany w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na 10-15 min.

Kruche ciasteczka maślane z lukrem

Składniki:

  • 300 g masła
  • 220 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 600 g mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść na jednolitą kulę. Rozwałkować  na placek o grubości około 0,5 cm i wykroić foremkami dowolne kształty np. kwiatki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15- 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor. Po wystudzeniu, ciastka polać lukrem.

Ciasteczka z jabłkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7- 8 średnich lub małych jabłek
  • 4 łyżki czubate cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

 Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Zrobić dołek, dodać margarynę i drobno  posiekać nożem. Wbić 3 żółtka i dodać śmietanę. Wszystko jeszcze raz  posiekać nożem aż większość mąki i reszty składników połączy się. Wyrobić ciasto podsypując stolnicę lekko mąką. Ciasto rozwałkować j na grubość 2-3 mm. Szklanką wykrawać kółka. Jabłka obrać i pociąć z nich cząstki w postaci półksiężyca. Tak wykrojone jabłka wymieszać z cynamonem i  układać po jednym kawałku na połówkę kółka z ciasta.  Założyć drugą połowę ciasta na jabłko. Tak uformowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 C przez 20 minut na rumiany kolor.