Monthly Archives: Czerwiec 2016

Biszkopt z truskawkami i galaretką

 Drodzy blogowicze! Sezon truskawkowy w pełni! Nasze kulinarne eksperymenty w tym roku szkolnym kończymy biszkoptem z truskawkami i galaretką. Do zobaczenia po wakacjach! 

Składniki:

  • 1 blat biszkoptu według sprawdzonego przepisu
  • 3 galaretki o smaku wiśniowym
  • 500 ml wody
  • 500 g truskawek

 Wykonanie:

Biszkopt pieczemy według przepisu. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, mieszać do dokładnego jej rozpuszczenia, odstawić do wystygnięcia. Truskawki umyć i osuszyć. Na zimny biszkopt ułożyć gęsto truskawki i zalać stężającą się galaretką. Wstawić do lodówki.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  •  ok. 500 g truskawek

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę  razem z proszkiem przesiać do miski. Następnie dodać jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia składników. Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch. Truskawki  układać w rzędach na cieście. Piec w temperaturze 180 c przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Drożdżowe bułki z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 240 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • do posmarowania: jajko i łyżka wody
  • do posypania: pestki dyni

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać ok. 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę składników ciasta, dobrze wyrobić i odłożyć do podwojenia objętości. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle, dodać poszatkowany czosnek, chwilę smażyć, a następnie wsypać pocięte pieczarki. Wszystko dusić do momentu aż grzyby zmiękną. Pod koniec dodać przyprawy. Ostudzić.

Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i  posypać pestkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.

Orzeźwiająca lemoniada z cytryny i pomarańczy

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • ½ l wody mineralnej niegazowanej
  • kostki lodu

Wykonanie:

Owoce umyć, przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok (ręcznie lub za pomocą sokowirówki). Sok przelać do wysokiego naczynia, dodać wodę, cukier i lód. Dobrze wymieszać.

Ciastka kakaowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 Wykonanie:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować placek o grubości około 1 centymetra. Szklanką wykrawać kółka. Piec w piekarniku ok. 12-15 minut.