Monthly Archives: Wrzesień 2016

Zupa krem z pomidorów i papryki

Składniki:

  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki lub listki bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Przecier przelać do garnka i zagotować. Pomidory oraz paprykę umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, doprawić słodką i ostrą papryką. Smażyć  ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać do przecieru pomidorowego i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku. Podawać ze świeżą bazylią lub natką pietruszki oraz grzankami.

 

Placuszki ryżowe z jabłkami

Witamy po wakacjach! Z nową ekipą, z nowymi pomysłami i gotowi do kulinarnych eksperymentów! Sezon na jabłka w pełni, zaczynamy więc od smacznych placuszków ryżowych. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • olej
  • cukier puder

Wykonanie:

Ryż ugotować i wystudzić. Połączyć go w misce z resztą składników. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.