Monthly Archives: Październik 2016

Szarlotka z budyniem

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, następnie dodać żółtka i dalej ucierać na puch. Nadal miksując powoli dodawać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie wmieszać w ciasto drewnianą łyżką. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując pozostały cukier. 3/4 ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście rozłożyć jabłka, a na nie wylać gorący budyń. Całość przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Wytrawne placuszki

Składniki:

Ciasto:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 pieczarki
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 parówki
Sos:
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Płynne składniki sosu połączyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wymieszać.
Paprykę, pieczarki i parówki pokroić w drobną kostkę. Do miski wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalać wodą i wymieszać. Dodać składniki wcześniej pokrojone w kostkę, wsypać starty żółty ser i wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje na rozgrzanym oleju i formować placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.

Rogaliki pizzowe

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody (ok. 40 stopni)
  • 3 łyżki oleju
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku

Farsz:

  • 15  plasterków salami
  •  120 g tartego żółtego sera
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mąkę połączyć w misce z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodać zioła i przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek. Wodę połączyć z olejem i wlać do miski. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto, które należy odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg, który należy pokroić na 8 trójkątów. Każdy z nich posmarować koncentratem wymieszanym z ziołami, a następnie ułożyć na nich porcję sera i po 1 plasterku salami. Zwinąć w rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-17 minut.

Torcik orzechowy

Składniki:

  • 500 g herbatników
  • 350 g miękkiego masła
  • 450 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • pół szklanki mleka

Wykonanie:

400 g herbatników drobno pokruszyć (można użyć robota kuchennego). W misce mikserem utrzeć masło z cukrem, a następnie dalej ucierając dodać żółtka. Rozdrobnione ciastka wsypać do maślanej masy i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i składniki nie będą chciały się połączyć, dodać 2 łyżki mleka. Kakao rozmieszać w 1/4 szklanki mleka. Masę podzielić na 3 równe części – do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej zmielone orzechy i także wymieszać, do trzeciej nic nie dodawać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, na dno wyłożyć herbatniki i posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Na to wyłożyć masę bez dodatków. Ponownie ułożyć warstwę z herbatników i posmarować mlekiem. Na to wyłożyć masę kakaową, a na nią warstwę herbatników posmarowanych mlekiem. Na wierzch wyłożyć masę orzechową i równo rozsmarować, Udekorować orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.

 

Tosty francuskie

Składniki:

  • kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajko roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Kromki pieczywa przekroić by powstały trójkąty. Na patelni rozpuścić masło. Tosty maczać w masie jajecznej i kłaść na rozgrzane masło. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Zapiekanka waniliowa z jabłkami

Składniki: 

  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • chałka drożdżowa
  • 150 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka

Wykonanie:

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.Chałkę pokroić na kromki. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, cukier i jabłka i cynamon. Całość smażyć przez kilka minut. Kromki chałki maczać w budyniu i przekładać do żaroodpornej formy. Między kromkami układać jabłka, rodzynki oraz lekko rozdrobnione orzechy. Całość polać sosem powstałym podczas duszenia jabłek. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Naleśniki z jabłkami

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kg jabłek
  • rodzynki
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 3 łyżki masła
  • cynamon
  • olej

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na drobne kawałki. Jabłka wsypać do garnka, dodać masło i dusić do miękkości. Pod koniec dodać cynamon, cukier wanilinowy, skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki i jeszcze chwilę dusić.

Z mąki, mleka i jajka zrobić ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki na złoty kolor. Gotowe przekładać przygotowanymi jabłkami.

Śmietankowe ciasteczka z cukrem

Składniki:

  • 27 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • cukier kryształ (do posypania)

Wykonanie:

Mąkę, miękkie masło, żółtko i śmietanę zagnieść na ciasto. Stolnicę podsypać mąką, bo ciasto troszkę się klei i rozwałkować. Wykrawać ciasteczka – niezbyt grube, ułożyć na wysmarowanej margaryną blasze. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i bardzo obficie posypać cukrem. Piec w piekarniku do zrumienienia w temperaturze 175 stopni.

Jabłka w cieście

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry. Następnie wyciąć z nich środki. Jajka wymieszać z mąką, dodać sok z cytryny, cukier i cukier wanilinowy. Mieszając dodawać mleko. Ciasto powinno być bardziej gęste od ciasta naleśnikowego i powinno mieć jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek pojedynczo maczać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.

Serowo-jabłkowe usteczka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka)
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 5 średniej wielkości jabłek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z sera, mąki, cukru i masła zagnieść ciasto, a następnie wałkować je w identyczny sposób jak na pierogi. Podobnie też jak na pierogi wyciąć z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka). Jabłka obierać i pokroić w ósemki wycinając gniazda nasienne. Ułożyć na połowie koła i przykryć drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów skleić tylko po bokach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25 minut do zrumienienia.