Monthly Archives: Listopad 2016

Poduszeczki z jabłkami

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać jabłka z cukrem, sokiem z cytryny oraz cynamonem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na jedną połowę ciasta nałożyć jabłka, na drugiej połowie zrobić nacięcia i tak przygotowanym ciastem nakryć jabłka. Brzegi ciasta skleić i wsunąć pod spód ciastka. Gotowe ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Young & hungry

Projekt „Young & hungry” za nami! Na degustację brytyjskich smakołyków zaprosiliśmy Dyrekcję Gimnazjum oraz uczniów klas II. Mogli oni spróbować takie specjał, jak: scones, crumble, cauliflower cheese czy fish & chips. Nie zabrakło także brytyjskiego śniadania! W realizacji projektu pomogli nam nauczyciele: p. Anna Przybylska (język angielski) oraz p. Szymon Kaśków (zajęcia kulinarne).

Ciasteczka brownie

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 120 g cukru 
  • 80 g masła
  • 80 g mąki 
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Wykonanie:

Masło oraz połamaną czekoladę umieścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać do chwili, aż składniki się połączą. Gotową masę czekoladową wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie – cały czas miksując – dodawać małymi porcjami czekoladę. Kiedy składniki się połączą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól i miksować do chwili połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z łyżki ciasta formować niezbyt płaskie ciasteczka zachowując między nimi kilkucentymetrowe odstępy. Piec ok. 10 minut w temperaturze do 180 stopni. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę i ostawić do wystygnięcia.

Ciastka z czekoladą

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka  czekolady deserowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Czekoladę pokroić na malutkie kawałki. Miękkie masło utrzeć z cukrem, używając miksera, dodać jajko, i dalej delikatnie ucierać mikserem. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając ciasto. Na samym końcu do masy dodać orzechy i czekoladę, całość wymieszać łyżką. Z masy formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczać łyżką (należy zachować odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”). Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki kakaowe z kremem orzechowym i bananami

Składniki:

ciasto:

  • 2 jajka
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • szczypta soli
  • 180-200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 łyżki oleju

dodatki:

  • 3-4 banany
  • krem orzechowy
  • niewielka ilość kakao
  • śmietanka kremówka

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić na 10-15 minut, następnie smażyć cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki posmarować kremem orzechowym i ułożyć pokrojone banany. Naleśniki zwinąć w koperty lub trójkąty. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i nakładać na naleśniki. Całość posypać kakao.

Torcik brownie

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 280 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 75 g mąki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki wody
  • 80 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Orzechy posiekać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, masło pokroić w kostkę. Wodę z cukrem zagotować w garnku. Gdy cukier się rozpuści, dodać czekoladę, a następnie masło. Składniki wymieszać i zdjąć garnek z palnika. W misce wymieszać mąkę i jajka. Następnie małym strumieniem dodawać masę czekoladową, a potem orzechy. Całość ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być wilgotne w środku (prawidłową konsystencję ciasto uzyska po wystudzeniu).

Zupa pomarańczowa

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 1 litr soku winogronowego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu
  • garść rodzynek
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego

Wykonanie:

Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować (pozbawić białych błonek). Trzy zmiksować, a jedną pokroić w kostkę. Do zmiksowanych pomarańczy wlać sok, wsypać cukier wanilinowy, dodać szczyptę cynamonu oraz rodzynki i zagotować. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę i ponownie zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.

Muffiny z serem i szynką

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g maślanki
  • 1 jajko
  • 4 plasterki szynki
  • 2 czubate łyżki pokrojonej czerwonej papryki
  • 40 g sera żółtego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól

Wykonanie:

Szynkę oraz ser pokroić w drobną kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, ostrą papryką oraz słodką i szczyptą soli. W misce połączyć ze sobą jajo, maślankę oraz olej. Mokre produkty wlać do suchych i wszystko razem wymieszać, Do tak przygotowanego ciasta dodać ser, szynkę i paprykę – całość wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło.

Tiramisu w pucharkach

Składniki:

  • 300 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • biszkopty
  • gorzkie kakao
  • pół szklanki zaparzonej kawy

Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem pudrem na gładką, gęstą masę. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wmiksować w masę jajeczną. Biszkopty namoczyć w zaparzonej i wystudzonej kawie, ułożyć pierwszą warstwę na dnie pucharków. Na to wyłożyć masę serową i posypać kakao. Powtarzać tę czynność do momentu wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być masa serowa z kakao. Całość wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Tagliatelle z kurczakiem i sosem pomidorowym

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • pierś z kurczaka
  • pomidory w puszce
  • 50 ml śmietanki 12%
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • oliwa

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, doprawić przyprawami według uznania. Pomidory z puszki podsmażyć, zmiksować blenderem na gładką pulpę, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Całość zagotować. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wyłożyć porcję ugotowanego makaronu, polać sosem pomidorowym, a na to wyłożyć kurczaka.