Monthly Archives: Grudzień 2016

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą

 Czytelnicy! To już ostatni przedświąteczny wpis na naszym blogu.

Życzymy aby Wasze Święta obfitowały w wiele znakomitych smaków! 

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kminek
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą i posiekać. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i kminek. Gotować około 20 minut, aż kapusta zmięknie. W razie konieczności podlać odrobiną wody. Ugotowaną kapustę odcedzić na sicie, wyjąć z niej przyprawy i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, cebulę podsmażyć, aż się przyrumieni. Dodać cebulę do kapusty. Przyprawić do smaku pieprzem. Z boku każdej bułki odciąć mały kawałek i usunąć miąższ. Wnętrze faszerować przygotowaną, jeszcze ciepłą kapustą. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200˚C przez około 5 minut. Podawać na ciepło.

Kompot z suszonych owoców

Składniki:

  • 1 litr wody
  • mieszanka suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, rodzynki, pomarańcze, itp.)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • sok z połówki cytryny
  • 1 laska wanilii
Wykonanie:
Wodę przelać na garnka, wsypać mieszankę suszonych owoców. Dodać pokrojoną w plastry pomarańczę, ziarenka wanilii  oraz sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 – 20 minut. Na koniec dosłodzić miodem według uznania.

Ryba w płatkach migdałowych

Składniki:

  • 3 filety rybne
  • 400 g płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Wykonanie:
Filety podzielić na kawałki. Rybę panierować w mące, roztrzepanym jajku, a następnie płatkach migdałowych. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Następnie przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok. 15 minut.

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

Cebulę obrać, posiekać w kostkę, podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić do cebuli, poddusić. Ciasto rozłożyć na stolnicy, pokroić na prostokąty. Na koniec jednego boku wyłożyć farsz i zwinąć w rulon. Boki zagiąć pod spód i uformować wałek. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Kruche gwiazdki cynamonowe

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich lub migdałów, zmielonych na mączkę
  • 100 g miękkiego masła
  • cukier wanilinowy
  • 60 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki startego cynamonu
Wykonanie:

Mąkę wymieszać z mączką orzechową. Dodać masło, cukier wanilinowy, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wycinać foremkami ciasteczka o kształtach gwiazdek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).

Placuszki z bananami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 banany
  • olej do smażenia 

sos:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 30 ml śmietanki 30% 
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Do miski wrzucić wszystkie składniki poza bananami. Wymieszać mikserem na gładką masę.  Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Przygotować sos: w małym garnku zagrzać śmietankę, dodać do niej drobno pokrojoną czekoladę. Podgrzewać przez chwilę, a następnie odstawić i poczekać do połączenia się składników. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju. Podawać z przygotowanym sosem czekoladowym.

Deser bananowy

Składniki:

  • 150g  herbatników 
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 banany
  • 400 g masy karmelowej

Wykonanie:

Ciasteczka pokruszyć drobno. Banany obierać, 2 pokroić w plasterki, pozostałe rozgnieść widelcem na papkę, przełożyć do miski i wymieszać je z serkiem mascarpone. Masę karmelową również wymieszać by nie była zbyt gęsta. Na dnie pucharków umieścić połowę pokruszonych ciastek. W każdej porcji umieścić też dużą łyżkę masy karmelowej i przykryć ją resztą ciasteczek. Na wierzch wyłożyć warstwę wcześniej przygotowanego serka z bananami. Całość udekorować bananami pokrojonymi w plasterki.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l passaty pomidorowej lub gęstego przecieru pomidorowego 
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, oregano

Wykonanie:

Passatę pomidorową przelać do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, doprawić do smaku. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i włożyć do miski. Następnie dodać mięso, bułkę tartą, jajko, odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej ręką). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je z odrobiną oliwy na głębokiej patelni lub w dużym garnku z grubym dnem. Następnie, po paru minutach, zalać gorącą passatą lub przecierem pomidorowym. Całość dusić około 15 minut. Podawać ze startym żółtym serem.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 6 jaj
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru

Wykonanie:

Oddzielić biała od żółtek. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodać masło i wymieszać. Następnie dodać do masy żółtka, wymieszać i wystudzić. Za pomocą miksera ubić białka na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder. Do masy czekoladowej stopniowo dodawać ubite białka, mieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.