Monthly Archives: Kwiecień 2017

Pokaz stołów wielkanocnych

Młodzi kucharze zaprosili dyrekcję, nauczycieli oraz swoich kolegów z klas I na Pokaz Stołów Wielkanocnych. Na stołach nie mogło więc zabraknąć bab, babeczek, serników, jaj pod różną postacią oraz świątecznych wiosennych sałatek – uczniowie przygotowali potrawy, które goszczą na stołach w ich domach podczas Wielkanocy. Uczestnicy spotkania chętnie degustowali potrawy, które przygotowali uczniowie zajęć kulinarnych. Pokaz Stołów to wieloletnia tradycja, którą zapoczątkowała p. Elżbieta Smorczewska. Tegorocznym koordynatorem projektu był p. Szymon Kaśków – nauczyciel zajęć kulinarnych.

Kruche ciasteczka z migdałami i czekoladą

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajo

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, cukier puder oraz zmielone migdały. Następnie dodać masło (pokrojone w kostkę) oraz jajo i zacząć wyrabiać ciasto. Czekoladę drobno pokroić. Dodać do ciasta i wyrabiać. Następnie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka są dosyć miękkie, potem lekko stwardnieją.

Warstwowa sałatka z makaronem

Składniki:

  • około 150 g makaronu świderek
  • 200 g szynki konserwowej
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • pieprz cayenne
  • ostra papryka
  • sól

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórki, jajka oraz szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. W przygotowanym naczyniu warstwami układać składniki: makaron, szynka, ogórek, kukurydza, jajko, przyprawy i majonez, a następnie powtórzyć warstwy od początku. Ilość warstw zależy od wielkości naczynia i upodobań.