Monthly Archives: Maj 2017

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 ml mleka
  • 90 g płatków owsianych
  • 30 g otrębów owsianych
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Wykonanie:

Płatki owsiane rozdrobnić za pomocą blendera. Dodać do nich otręby i zalać roztopionym masłem oraz mlekiem, wymieszać i odstawić na moment. Dodać do masy cukier, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zagnieść i podzielić na kawałki. Formować małe kulki, które należy spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok. 15 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Muffiny z rabarbarem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 g rabarbaru (pokrojony na kawałki)
  • 250 ml maślanki
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć rozpuszczone masło, jajka i maślankę. Przelać płynne składniki do suchych i wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar i wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe, wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.

Kluski leniwe

Składniki:

  • 250 g białego sera
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki bułki tartej 

 Wykonanie:
Ser rozgnieść widelcem. Połączyć z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej formować wałek, a potem lekko go spłaszczyć. Kroić na małe (ok.2 cm) kluseczki. Leniwe wrzucić do osolonego wrzątku (nie wszystkie naraz) i gotować przez ok. 4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażać do momentu zrumienienia. Gotowe kluski podawać z bułką tartą.

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurty naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 jabłko
  • 3 laski rabarbaru
  • cukier puder

Wykonanie: 

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok. Jajka ubić z cukrem ok 3-4 minut a następnie dodać olej i jogurt. Miksować jeszcze ok. 2 minuty do połączenia składników. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą dodać utarte jabłko i wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.