Ciasto marchwiowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Wykonanie: 

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty.  Powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z  proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodać cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypać odciśniętą marchewkę  i wymieszać. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).