Kopiec kreta

 

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady

 Składniki na śmietanowe nadzienie:

  •  500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 3 banany
Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku nie przestając miksować. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko, cały czas ucierając. W ostatniej kolejności dodać startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszać, czekoladowa masa powinna być jednolita i gładka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej kakao, wyrównać. Blachę przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto przeciąć mniej więcej w połowie (tak, aby od dołu zostało nam ok. 2,5-3 cm spodu). Ze środka wybrać część ciasta, zostawiając cienki spód i wyżej zbudowane boki, tak abyśmy mogli ułożyć tam owoce. Ściętą górę oraz wybraną wcześniej część środka drobno pokruszyć. Na cieście ułożyć pokrojone banany. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. Do ubitej śmietany dodać gorzką czekoladę startą na dużych oczkach tarki, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na banany, tworząc mały kopczyk. Całość obsypać czekoladowymi okruszkami i delikatnie docisnąć, aby lepiej się trzymały. Schłodzić i przechowywać w lodówce.