Szarlotka z budyniem

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, następnie dodać żółtka i dalej ucierać na puch. Nadal miksując powoli dodawać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie wmieszać w ciasto drewnianą łyżką. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując pozostały cukier. 3/4 ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście rozłożyć jabłka, a na nie wylać gorący budyń. Całość przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.