Muffiny z serem i szynką

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g maślanki
  • 1 jajko
  • 4 plasterki szynki
  • 2 czubate łyżki pokrojonej czerwonej papryki
  • 40 g sera żółtego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól

Wykonanie:

Szynkę oraz ser pokroić w drobną kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, ostrą papryką oraz słodką i szczyptą soli. W misce połączyć ze sobą jajo, maślankę oraz olej. Mokre produkty wlać do suchych i wszystko razem wymieszać, Do tak przygotowanego ciasta dodać ser, szynkę i paprykę – całość wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło.