Placuszki cytrynowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 25 g stopionego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 140 g serka kremowego

Wykonanie:

Żółtka, mleko, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodać stopione masło i dalej miksować do połączenia się składników. W drugiej misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie porcjami dodawać do mokrych składników i połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać serek oraz skórkę z cytryny i ponownie zmiksować. Wykładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z każdej strony.