Ciasto jabłkowo-rabarbarowe.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurty naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 jabłko
  • 3 laski rabarbaru
  • cukier puder

Wykonanie: 

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok. Jajka ubić z cukrem ok 3-4 minut a następnie dodać olej i jogurt. Miksować jeszcze ok. 2 minuty do połączenia składników. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą dodać utarte jabłko i wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.