Muffiny z rabarbarem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 g rabarbaru (pokrojony na kawałki)
  • 250 ml maślanki
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć rozpuszczone masło, jajka i maślankę. Przelać płynne składniki do suchych i wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar i wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe, wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.